Pages

Thursday, February 24, 2011

TALAM PANDAN MARBLE




This is my trial and error. I saw this talam marble in someone's blog. Never tasted nor have the real recipe for this. I knew that those attended Chef Asma Talam classes made marvelous Talam Marble. Out of curiosity I made this. Not that perfect but at least I tried. For the base I used Talam Pandan recipe and for the top layer I used Hong Kue flour. It look's ok but I still need to perfecting it. In the interim anyone dare to try here is the recipe :

INGREDIENTS
For The Bottom Layer
2 cup rice flour / 2 cawan tepung beras
1/2 cup tapioca flour / 1/2 cawan tepung ubi
3/4 cup sugar / 3/4 cawan gula
3 cups coconut milk / 3 cawan santan
1/2 cup screwpine jus / 1/2 cawan air daun pandan
2 tsp alkaline water / 2 sdt air abu atau air kapur
pinch of salts / secubit garam


Combine all ingredients and bring to boil at low heat. Heat until steamy and pour into 7 x 7 tray. Steam for 20 minutes./ Campurkan semua bahan dan masak di atas api kecil sehingga naik wap. Tuang ke dalam loyang 7 x 7 dan kukus selama 20 minit.



For The Top Layer

1 packet Hong Kue flour (white) / 1 bungkus tepung Hong Kue
4 cups coconut milk / 4 cawan santan
3/4 cup sugar / 3/4 cawan gula
1 tbsp jelly powder / 1 sdb serbuk agar=agar
pinch of salts / secubit garam
green colouring / perwarna hijau

Combine all ingredients and cook over low heat until mixture thicken. Divide into two portion, white and green. (Make it fast before mixture harden) Scoop 1 ladle white follow by green on top of the bottom layer. Repeat process until  completed. Leave to cool before cutting./ Campurkan semua bahan dan masak atas api kecil sehingga adunan pekat. Bahagi adunan kepada dua, putih dan hijau. Perlu membuatnya dengan cepat sebelum adunan keras. Sendukkan satu bahagian putih dan diikuti dengan bahagian hijau ke atas lapisan bawah kuih tadi. Ulangi proses sehingga habis. (buat seperti membuat kek marble). Sejukkan sebelum dipotong


_________________________________________________________________

Bila lihat pelajar-pelajar Chef Asma tunjukkan talam marble mereka terasa teringin pula nak buat. Tapi tu lah resipinya tak ada. Tunggu punya tunggu sehingga ari ni tak seorang pun nak kongsikan resipi talam marble ni, jadi saya buatlah talam ni cara saya. Prinsip saya simple aje, cuba dahulu betul, salah kemudian uruskan.  Saya menggunakan resipi talam pandan untuk bahagian bawah, manakala untuk bahagian atas saya gunakan tepung hong kue. Alhamdulillah tiada masalah rupa ada, rasa pun ada. Kepada yang berani, nak cuba, silakan. Untuk bahagian bawahnya anda boleh menggunakan apa-apa jenis talam bergantung kepada citarasa masing-masing tetapi untuk lapisan atas sudah semestinya menggunakan tepung hong kue supaya mudah nak corakkan marblenya. - SELAMAT MENCUBA.

_________________________________________________________________

Next Post - Cucur Sayur / Vegetable Fritters


__________________________________________________________________

5 comments:

Nieza said...

kak paty, cun ler talam marble ni...menarik nak cubalah nanti..:)

KakAsma said...

kak paty,
tabik spring ker kat akak sbb berani cuba dan buat talam nie..asma mmg suka tengok talam yg chef asma tu ajar,cantik bermarble..kebetulan ada tepung konkue kat umah..tapi tu laa mesti tak jadi..asma kalau buat selalu jadi up side down...

hana said...

salam kak....
cantik talam marble akak.. dah terasa kat tekak nih kesedapannya...

Diana @ Melley Mey said...

salam kak patty... wah cantiknya talam nie akak... suka tgk...

izahdaut said...

wah...talam pun boleh marble kan kak..
lawa la pulak kan

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...