Pages

Tuesday, February 08, 2011

NAGASARI CHA-CHA

It's a variation of Banana Nagasari, a popular Indonesia desserts. I used "bubur cha-cha" ingredients instead of banana. Simple yet delicious. To have more impact chill it over night. Serve best for tea.






INGREDIENTS
1 packet Hong Kue - green peas flour / 1 paket tepung Hong Kue
4 cups medium coconut milk / 4 cawan santan sederhana
3/4 cup sugar / 3/4 cawan gula
1 cup cha-cha -soak / 1 cawan cha-cha- direndam terlebih dahulu

PREPARATION

Combine all ingredients and cook over low heat until mixture thicken. Leave to cool for a while and wrap in banana or plastic./ Campurkan semua bahan dan masak atas api kecil sehingga adunan pekat. Sejukkan sebentar dan bungkus menggunakkan daun pisang atau plastic.

Rasanya inilah resipi yang paling mudah dibuat dengan menggunakan tepung Hong Kue dicampurkan dengan bubur cha-cha. Rasany memang enak, lemak dan berkerim. Untuk resipi ini saya lebih gemar menggunakan pembalut plastic dari daun pisang untuk mendapatkan keceriaan warna kuih. Sajian ini lebih enak kalau disejukkan. Memang sesuailah buat hidang petang tak kala cuaca panas seperti sekarang ini.
Next Post - Spicy Chicken Wing

2 comments:

Wanieyra said...

rupanya kuih ni boleh juga buat dalam plastik..ingatkan kena bungkus dalam daun pisang je

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Buat dalam plastik cantik, Kak ada buat Raya Open House buat kuih ni, tapi bungkus kecil-kecil cantik nampaknya. Rasanya tok sah cakapla sodap macam bubur cha-cha bila kita simpan satu malam dalam fridge...wishhhh....lemak berkerim gitu.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...