Monday, September 05, 2011

AYAM MASAK KERUTUP TRENGGANU

I made this by accident. I saw the "kerutup" powder while shopping my weekly groceries. Running out of ideas what to cook for "buka puasa", I bought the kerutup powder. I have not tasted any kerutup before niether do I have the recipe in hand. I just followed the packaging instruction and with my skills and experience made a tweak here and there and there goes PATYSKITCHEN AYAM MASAK KERUTUP.

Kerutup is a unique dish from East Coast Malaysia especially Kelantan and Trengganu. This is a thick glorious curry that blends a collection of spieces and kerisek. 

The method for making the kerutup is reminiscent of a lot of curry and rendang. You can replace chicken with beef or even seafood. Hot and spicy and definitely yummy....curry or rendang lover will definitely love this.

INGREDIENTS
  • 1kg chicken, cut into 16 pieces and remove skin / 1 ekor ayam potong 16
  • 2 cup thick coconut milk / 2 cawan santan pekat
  • 1 cup water / 1 cawan air
  • 1 cup kerisik / 1 cawan kerisik
  • 3 tbsp palm sugar / 3 sdb gula merah
  • 2 pieces tamarind pulp / 2 keping asam gelugur
  • 1 stalk lemongrass - crushed
  • 1 cinnamon stick/ 1 kulit kayu manis
  • 3 anise star / 3 bunga lawang
  • 5 cardamon pod / 5 biji buah pelaga
  • 3 cloves / 3 kuntum bunga cengkih
  • 1 ladle cooking oil / 1 senduk minyak masak
  • salts to taste / garam secukup rasa
Grounded Paste
  • 21 dried chilies
  • 15  shallots
  • 5 cloves garlic
  • 2 cm ginger
  • 2 cm galangal
  • 7 green chilies / 7 biji cili hijau
Blend into wet paste and set aside / Blend semua bahan sehingga menjadi paste basah dan letak sebelah.

Mix wet paste with the kerutup packet spices / Campurkan bahan bahan blend dengan rempah kerutup

PREPARATIONS
  • Heat oil and sauté blended paste with kerutup spice and lemon grass until fragrant/ Panaskan minyak tumis bahan-bahan yang diblend tadi. Tumis sehingga wangi dan naik minyak. Masukkan rempah 4 sekawan sekali.
  • .Add in the chicken, Coconut Milk, Tamarind Pulp, water, salt and sugar. Simmer ingredients till Beef cooks through and the gravy thickens./ Masukkan ayam, air, santan, asam keping, garam dan gula secukup rasa. Tambah air jika perlu.
    Add on roasted, pounded desiccated Coconut (Kerisik), turn off the fire, stir well and serve./
    Masukkan kerisik, perlahankan api dan biar sehingga ayam empuk.
  • Lower heat and leave to cook for a while. Remove.
  • Serve with dagang rice.
________________________________________________________________

Masakan Pantai Timur yang belum pernah saya rasa, saya cuba dan saya masak. Kebetulan buntu dengan apa yang hendak dimasak masa bulan puasa baru ini, saya terpandang rempah kerutup adabi, jadi saya beli dan berpandukan dengan resipi di packaging saya buat masak kerutup. Katanya lebih sedap kalau dimasak bersama daging dan sedap makan dengan nasi dagang, tapi saya buat dengan apa yang ada sahaja.

Ramuan dan cara memasak tidak jauh beza dengan kari dan rendang jadi bolehlah pakai agak-agak. Memang sedap saya suka rasa, dari rasanya itu sesuai juga digandingkan dengan nasi minyak. Tenguk lah nanti saya hendak cuba buat kerutup daging pula.

Next Post - Chocolate Chunk Muffins

_________________________________________________________________


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...