Monday, September 26, 2011

APAM YOGURT / YOGURT STEAM CAKE



This was long kept in my folder. I made this sometimes ago, I believe at the time when most of the Malaysian-Malay bloggers gave a try to this recipe. This yogurt steam cake is similar to the Chinese Steam Cake, while some steam cake call for yeast or fermented rice (tapai) this one does not. It's easy to prepare and it blossom out nicely.

  • 2 cups fine sugar / 2 cawan gula castor *kurangkan
  • 1 tsp ovelette / 1 sdt ovallete
  • 2 cups flour / 2 cawan tepung gandum
  • 1 cup natural yogurt / 1 cawan yogurt asli
  • 2 eggs / 2 biji telur
  • 1/2 tsp double action baking powder / 1/2 sdt double action baking powder
  • coloring / perwarna
Cara membuatnya :

  1. Combine all ingredients in a mixer / Campur semua bahan di atas dalam mixer.
  2. Whisk till tick and fluffy - use high speed / Pukul sampai adunan menjadi pekat, pucat warnanya..*guna high speed.
  3. Divide into a few portion and color it / Asingkan sedikit daripada adunan tersebut (lbh krg 5 sdb) dan campurkan warna sebati.
  4. Spoon into tea cups / Sendukkan adunan putih ke dalam cup muffin .
  5. Steam over high heat for 15 minutes / Kukus dengan api kuat, pastikan kukusan sudah betul-betul panas baru letakkan kuih tadi. Kukus lebih kurang 15 minit, adunan yang masak akan mekar tersenyum...
_______________________________________________________________________

Apam ni buat masa ia tengah top dulu tetapi terlupa hendak buat N3. Semalam masa kemas kini folder ternampak resipi ini "on hold" jadi awal pagi tadi saya buat semakkan dan masukkan sebagai N3. Sedap apam ini tidak menggunakan yis, tidak menggunakan tapai hanya ovelette dan double action baking powder sudah cukup membuatnya tersenyum lebar.

Next Post - Breakfast Menu
________________________________________________________________________

2 comments:

HomeKreation said...

Salam KakPaty. Baru jer nak drop by to thank-you for the inspiration tapi KakPaty dah datang dulu...hehe. Thanks KakPaty, indeed very nice kuih!

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Along, akak memang suka jalan malam dan masa semua orang tengah tido. Akak ambil resipi ini dari blog juga kalau tak salah dari Mas - Dunia Ku. Ramai dah cuba jadi akak pun cuba juga lah suka tenguk your version very colorful

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...