Wednesday, March 11, 2015

KEPAK AYAM GORENG PERAP


Resipi ayam goreng sedap. Untuk mendapatkan kehebatan  elok-eloknya ayam ini diperap semalaman, nyata bahan perapanya menuuk hingga ke isi ayam

Saya masukan sedikit tepung beras dn tepung jagung untuk keranggupanya. Ayam ini sedap di hidang bersama nasi atau pun dijadikan appetizer.



Ayam Goreng Perap


  • 20 ketul kepak ayam dibersihkan dan tos
  •  6 sdb tepung beras
  • 6 sdb tepung jagung
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng

Bahan Perap
  • 1/ 3 cawan kicap cair
  • 2 sdb madu
  • 5 ulas bawang putih ditumbuk halus
  • 1" halia ditumbuk halus
  • 3 sdb rempah kari
  • 1 sdb serbuk cili
  • 2 sdt serbuk kertumbar
  • 1 sdt erbuk jint1n putih
  • 1 sdt serbuk int1n manis
  • garam secukup rasa

Satukan semua bahan dan gaul pada ayam. Adjut rasa dan perap paling kurang 3 jam dan sebaiknya semalaman.

Cara Menyediakan
Ayam yang diperap tadi di gaul dengan tepung beras dan tepung jagung lalu digoreng sehingga kekuningan dan masak.


Recipe Source : PATYSKITCHEN


@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...