Sunday, March 29, 2015

CLASSIC CHICKEN POT PIE


Cara menarik menggunakan "leftover"...ha..ha..kebetulan buat sup makaroni dan ada bahan lebih jadi saya cuma perlu mencari patry puff yang sedia ada..Saya siapkan intinya dengan resipi klaik yang cukup mudah. Bahagikan supnya kepada beberapa cawan, tutup dengan pastry dan bakar..perghh memang sedap.

Untuk inti kalau suka yang pedas boleh aje menggunakan method inti karipap. Untuk chicken pot pie ini saya lebih gemar cara asalnya mudah dan cukup menyelerakan.


Classic Chicken Pot Pie

Untuk Intinya

  • 5 sdb butter
  • 1  bawang besar kuning potong dadu
  • 2 batangg carrots, didadu
  • 2 ulas bawang putih dicincang
  • 1/2 cawan tepung
  • 4 cawan stok ayam
  • 1 cawan kacang peas frozen 
  • garam dan lada secukupnya
  • 3 cawan isi ayam yang direbus dan dicarik-carikkan
  • 1/3 cawan daun pasli dicincang
  • 1 cawan pasta yang direbus (saya guna makaroni)
  • 1 paket pastry jenama kawan

DIRECTIONS

  1. Preheat oven to 375 degrees. 
  2. Panaskan butter, tumis bawang besar sehingga layu.Kemudian masukkan carrot dan masak sehingga empuk. Masukkan bawang putih sehingga naik baunya. Masukkan  tepung dan gaul rata,
  3. Perlahan-lahan masukkan air stok ayam. Kacau sehingga supnya sebati dan lincin, jangan sampai bergentel. Perlahankan api dan renehkan sehingga agak pekat. Masukkan garam dan lada. Akhir sekali masukkan kacang peas dan ayam.
  4. Padamkan api dan angkat. Tuangkan ke dalam acauan dan tutup dengan pastry
  5. Sapu pastry dengan telur dan bakar sehingga masak dan kekuningan. Sejukkan sebelum dihidangkan


Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...