Friday, March 27, 2015

WORLD BEST BUTTERCREAM


This is really a keeper.Saya lebih senang menggunakan resipi ini untuk semua usaha yang memerlukan buttercream. Resipi adaptasi dari WoodlandBakery inimemang nyata sesuai dengan tajuknya World Best Buttercream.




Swiss Style Meringue Buttercream

Ingredients
  • 6 biji putih telur 180 g 
  • 1 1/2 cawan gula pasir 300 g 
  • 2 cawan gula ising 240g
  • 3/4 cawan  Shortening 170 g 
  • 2 cawan Unsalted Butter 454 g 
  • Vanilla Extract Or Vanilla Paste 1 Tablespoon

Instructions
  • Menggunakan double boiler, satukan putih teelur dan gula kacau sehingga gula hancur atau adunan sampai a115 degrees F 
  • Alihkan adunan kepada mangkok mixer dan pukul sehingga berkilat dan pekat
  • Masukkan gula ising dan pukul lagi sehingga kental
  • Perlahan masukkan mentega dan shortening. Pastikan kedua-dua bahan ini berada pada suhu bilik
  • Pukul sehingga sebati dan siap digunakan





@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...