Friday, March 27, 2015

POPIAH NESTUM


Mula diperkenal oleh kawan, saya merasa agak pelik dan sedikit pun tidak terasa teruja hendak mencub, tapi bila anak saya kata sedap dan pernah makan di sekolah, saya memberanikan diri untuk mencuba. Masyallah memang sedap..jadi lemak campuran nestum, holick dan gula ising..cukup mengasyikkan dan sekali cuba susah hendak berhenti mengunyah.

Kudapan ini sesuai disediakan pada musim perayaan..dan paling penting untuk menjaga keranggupanya supaya berkekalan popiah yang telah digorengkan ditoskan dahulu baru digaul dengan nestum dan penting juga disimpan dalam "air tight container.

Popiah Nestum
  • 1 pack besar popia
  • 1/2 cawan horlicks 
  • 1/2 cawan gula halus - kisar
  • 1 cawan nestum - kisar halus
  • Minyak utk menggoreng
  • Telur sebagai bahan pelekat-akak guna tepung gandum yang dicampur dgn sedikit air.

Cara membuatnya
1. Gulung popia gunakan chopstick
2. Gulung hingga habis, tinggalkan dlm 1-2cm untuk gamkan campuran tepung.
3. Buat hingga habis satu peket popia.
4. Sementara itu tutup bekas berisi popia gulung dengan kain lembab supaya tidak kering jika tidak susah nak gunting.
5. Kemudian potong serong jarak 1-2cm.
6. Goreng dengan api perlahan/kecil.
7. Angkat dan toskan minyak.
8. Sira/tabur dgn horlicks, gula, susu tepung & nestum kisar.
9. Gaul hingga rata.




Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...