Pages

Wednesday, April 20, 2011

SWEDISH MEATBALLS - THE IKEA STYLE

I love IKEA meatballs. Never fail to drop for a plate of it's meatballs every time I'm in KL.  Really...really crazy with this dish and I ran across a recipe for IKEA-style Swedish meatballs and had made it several times.! And I must say, these turned out better than the frozen, reheated ones you get at the cafe. Well to those who are in the same shoes with me, a BIG FAN of IKEA meatballs and you are distance away to get what you are craving for, check out this recipe, though not 100% like the IKEA one but you are close to 80% which I considered good enough, so let's roll your sleeve and make these meatballs.


Meatballs
1 kg ground beef
1 eggs
1/2 cup cream (half and half) or 1/2 cup milk
1/2 cup water
1 small onions, finely chopped
1/4 cup breadcrumbs
2 small cold boiled potatoes
2 tablespoons butter
salt and pepper to taste
1 dash allspice (optional)
oil for frying
Cream Sauce
1/2 cup half-and-half
1 cup low sodium beef broth
1/4 teaspoon soy sauce
1 tablespoon all purpose flour
1 tablespoon butter
salt and pepper to taste
For Meatballs:.
Melt butter in a hot pan. Put in and fry the onion until translucent. Set aside. Mash the potatoes. Mix all the ingredients and the fried onion until they reach meatball consistency. Season with salt, pepper and  ground allspice (optional). Shape the mixture into a golf ball size or smaller. Set aside. Fry the meatballs slowly in oil.
Cream Sauce:
Melt butter in pan and add flour, whisk till golden brown. Add beef broth and cream together with the flour until desired thickness. Season well with salt and pepper.
Serve the meatballs with the sauce, boiled or masked potatoes, and lingonberry jam. They also taste good with cranberry sauce.
Next Post - Tom Kha  Kai - Thai Chicken In Coconut Soup
__________________________________________________________________
Saya amat mengemari Bebola Daging IKEA, sudahlah murah sedap pula tu. Kalau ke KL, mesti singgah makan, pendek kata semua yang dijual saya minat, Salmon Grill, Chicken Grill, Srimp Cocktail malah snacks dan kuih-kuih yang ada semua sedap. Nasib baik lah duduk jauh kalau dekat agaknya hari-hari saya berulang kot. Kerana terlalu sukakan meatballs ni dan sukar bagi saya mendapatkan saya usaha dapatkan resipinya supaya kalau agak-agak tekak nak makan meatball ini boleh la saya buat sendiri.  Mudah membuatnya dan bahan-bahan pun tidak sukar mendapatkanya.

Untuk hidangan saya ikut sebiji macam IKEA, makan bersama FRENCH FRIES dan KRIM SOS. Kalau takut muak buatlah sedikit SALSA TIMUN. Di IKEA meatballs ini di hidangkan bersama LINGONBERRIES JAM, tetapi saya tidak berapa suka, sebab manis, jadi saya cuma hidangkan yang basic aje. Untuk resipi meatball ini saya lebih suka menggunakan all spices daripada ketumbar, jintan manis dan jintan putih supaya rasanya nanti blend dengan KRIM SOS.

So jangan ragu-ragu cubalah resipi ini dan transform dapur anda kepada IKEA CAFE. - SELAMAT MENCUBA
_________________________________________________________________
Next Post - Tom Kha Kai - Thai Chicken Coconut Soup

_________________________________________________________________




4 comments:

Sofea said...

uikkk sedapnya tgk meatball tu k.paty oiiii...tergoda betoiii...!

cik cek said...

menarik....boleh dicuba nanti...

Captain Jet said...

boleh tau tak cream jenis ape pakai? sour cream ke?

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Captain Jet...saya gunakan cooking cream....banyak dijual di supermarket...kalau tak ada susu segar pun boleh

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...