Thursday, April 14, 2011

VEGETABLES CREPES / KUIH DADAR BERLAUK


This is a savory version of kuih dadar or our owned coconut crepes. An adaptation of spring rolls process and ingredients except for the skin of this kuih I used the Kuih Dadar batter. Serve best for tea and goes well with some cucumber or tomato salsa and not to forget the chilie sauce dips. You can use any fillings you wish, meat, chicken shrimps are some suggestion. Give a TRY you will sure to love this.

INGREDIENTS
For The Fillings
1 cup bean sprouts / 1 cawan taugeh
1/2   cup shredded carrot / 1/2  cawan lobak merah yang diparut
1 cup shredded jicama / 1 cawan sengkuang yang dihiris halus
5 dried mushroom soaked / 5 cendawan kering dihiris
1/2 cup shelled shrimps / 1/2 cawan udang yang dibuang kulit
5 french beans cut diagonal thinly / 5 kacang buncis  hiris nipis
3 garlic chopped / 3 ulas bawang putih dicincang
1/2 cup water / 1/2 cawan air
1 tbsp oyster sauce / 1 sdb sos tiram
1 tbsp light soy sauce / 1 sdb kicap cair
2 tbsp oil / 2 sdb minyak
salts and sugar to taste / garam dan gula secukup rasa

Heat up oil. Saute garlic till brown. Add in shrimps, mushrooms and 1/2 cup water. Add oyster sauce and light soy sauce. Add salts and sugar. Simmer for a while then add in french beans, followed by other vegetables. Cook until dried and leave aside./ Panaskan minyak, tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan udang dan bia sebentar. Masukkan air, kicap cair, sos tiram, garam dan gula secukup rasa. Masukkan cendawan, kacang buncis dan sayuran yang lain. Biar hingga kering dan padamkan api dan sejukkan.

For The Batter
1 cup flour / 1 cawan tepung
1 tbsp cornflour / 1 sdb tepung jagung
1 eggs / 1 biji telur
1 cup water / 1 cup water .
yellow coloring / perwarna kuning
1/2 cup chives cut 1/4" length / 1/1 cawan kucai potong 1/4" panjang
  1. Mix together plain flour and cornstarch. Add in beaten egg, air and salt. Stir until mixture is well blended and smooth. I prefer to blend to get a smooth batter.Lastly add in yellow food coloring and cut chives / Campurkan tepung dan tepung jagung , gaul rata. Masukkan telur yang dipukul, air dan garam. Blend sehingga menjadi adunan yang lincin
  2. Pour one ladleful of batter onto lightly greased saucepan. Move the pan around a bit to ensure batter covers bottom of pan entirely to create a thin pancake. Check that bottom of pancake is cooked before turning over to cook the other side. Cook until batter is finished./ Panaskan kuali dan leserkan minyak, sendukkan sesenduk adunan dan masukkan kedalam kuali sembil dilenggang menjadi bulat dan nipis. Biar seketika sehingga masak baru dibalikkan.
  3. Spoon enough filling evenly on the edge of the pancake. Fold over once, then tuck in the left and the right side of the pancake and fold over once more. / Masukkan inti dan seal hujung serta gulung seperti membuat popiah. Sedia dihidang.
__________________________________________________________________

Kuih ini adalah adaptasi dari popiah, intinya dan cara menggulungnya sama seperti membuat popiah, cuma bezanya dari segi kulitnyanya sahaja. Untuk resipi ini saya menggunakan adunan kuih dadar sebagai kulit luarnya. Bagi memastikan kuih tahan lama dan dicepat muak, santan digantikan dengan air. Saya menggunakan kucai pada bahagian kulit untuk menaikkan keceriaan kuih. Sedap disediakan sebagai sajian petang dan sedap makan bersama salad timun dan cili sos. -
________________________________________________________________


Next Post = Breakfast Menu_
_________________________________________________________________

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...