Pages

Monday, April 11, 2011

TALAM PISANG / BANANA TRAY KUIH


This is another variations of Banana Tray Kuih or Talam Pisang. The normal Talam Pisang is made with two layers, the mashed banana at the bottom layer and the coconut milk as the top layer. This version used banana as the layer. You can see slices of banana in between the layers. Recipe adapted fom Y3K.

INGREDIENTS
for 7 x 7 tray
2 cups rice flour / 2 cawan tepung beras
1/2 cup cornflour / 1/2 cawan tepung jagung
3.5 cups coconut milk / 3.5 cawan santan 
pinch of salts / secubit garam
green coloring /pewarna hijau
6 banana slice diagonal / 6 biji pisang hiris menyerong

PREPARATIONS
  1. Combine all ingredients except banana and divide into 3 portion equally / Campurkan semua bahan except banana dan bahagi kepada 3 bahagian.
  2. Steam the first portion for 15 minits and remove from steam, arrange the sliced banana. Steam for 5 minutes and add the next layer / Kukus bahagian pertama selama 15 minit angkat dan susun pisang yang dihiris tadi. Kukus semula selama 5 minit. Kemudian masukkan lapisan kedua.
  3. Repeat process until complete and steam the final layer for 20 - 30 minutes. / Ulangi process sehingga habis dan kukus lapisan terakhir selama 20-30 minit.
  4. Allow to cool before you cut. / Biarkan betul-betul sejuk sebelum dipotong.


Biasanya Talam Pisang ini dibuat dua lapis, lapisan bawah pisang yang dilecek dan lapisan atasnya santan atau pun kastad. Tetapi untuk kali ini saya meletakkan pisang sebagai lapisan antara adunan tepung beras. Lapisan pertama adunan tepung beras, kemudian disusunkan pisang dan lapiskan semula dengan adunan tepung beras sehingga ke lapisan ketiga. Talam ini bila dipotong nampak cantik, nampak lapisan pisang dengan jelas. Resipi asalnya putih tetapi saya warnakan hijau, sebab kekadang ni kalau santan agak lama sedikit warna akan menjadi sembap jadi untuk elakkan warna putih menjadi lebam saya warnakan dengan warna panda. Sedap talam ini, rasa macam nagasari pisang. Untuk pisangnya bolehlah digunakan pisang apa-apa pisang.

1 comment:

Nieza said...

akak, nampak sungguh sedap kuih talam pisang tu...ishhh terliur dah ni...tapaula sikit akak yer...hehe

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...