Pages

Friday, April 01, 2011

SAVORY STEAM YAM CAKE / TALAM KELADI BERLAUK

Yam Cake is a popular savory cake amongst Chinese in Malaysia and Singapore especially for breakfast. You can find this cake any food stall selling Nyonya kuih. I learned to make this cake from my Home Science Class and have not made it for quite sometimes.

This Yam Cake is basically a steamed kuih made from yam cubes, dried prawns and rice flour. It is then garnished with deep fried shallots, peanut, chillies and usually served with chili dipping sauce. For the same recipe you can apply to pumpkin and radish. Try this it's linger licking good.

.


INGREDIENTS
1/2 small yam, peeled the skin and cut into small cubes/1/2 biji keladi potong dadu,
5 cloves garlic chopped / 5 ulas bawang putih cincang
1 onion - chopped / 1 biji bawang besar cincang
2 cups rice flour/ 2 cawan tepung beras
1/2 cup cornflour / 1/2 cawan tepung jagung
3.5 cups coconut milk/3.5 cawan santan
1/4 tsp pepper / 1/4 sdt lada sulah
1 tsp salt / 1 sdt garam
Garnishing :
  • Fried shallots/ Bawang goreng
  • Fried crispy dried prawns/ Udang kering goreng dan kisar halus
  • Spring onion, chopped/Daun bawang dihiris halus
  • Red chilli, cut into thin strips/ Cili merah dihiris halus
  • Omelette/ Telur dadar nipis dan dihiris halus
  • Grounded Peanuts/ Kacang Tanah tumbuk

PREPARATIONS

1. Heat oil in pan. Deep fry the cubed yam till golden brown. Dish up and put aside./Panaskan minyak goreng keladi yang didadu tadi sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
2. Pour away the oil and leave about 2 tbsp in the pan. Sautee garlic and onion till fragrant./Keluarkan minyak gorengan tadi dan tinggalkan 2 sdb. Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga naik baunya.
3. In a big bowl, mix rice flour and cornflour with coconut milk. Mixed well./ Dalam satu mangkok besar satukan tepung beras, tepung jagung, garam dan lada sulah. Gaulkan dengan santan sehingga sebati dan tidak bergentel
4. Pour the batter into the pan./Tuangkan adunan ke dalamn periuk
5. Add in the fried yam cube, fried garlic and onion into the batter and cook batter till slightly thick and pour the batter into a well greased square tin 7 x 7/ Masukkan keladi, bawang putih dan bawang besar goreng dalam adunan tepung dan masak adunan tepung di atas api kecil sehingga adunan pekat sedikit. Tuangkan ke dalam loyang 7 x 7
6. Steam the yam cake for about 40 mins or till cook./ Kukus kuih selama 40 minit atau sehingga masak.
7. Leave aside to cool and garnish with fried shallots, dried prawns, omelette, grounded peanuts,spring onion and chilli./ Biarkan sejuk baru dihias dengan bahan hiasan mengikut citarasa masing-masing.
8. Serve with chilli sauce or sweet sauce/ Hidang bersama sos cili.

* The original recipe is in white, I have added purple coloring to match the yam color. Some used Chinese 5 spices in the batter. I omitted this. You can add the spices if you like it./Warna asal kuih ini ialah putih, saya telah masukkan beberapa titik warna ungu warna yang bersesuaian dengan keladi. Resipi asal juga memasukan rempah Cina 5 rasa, Saya tidak memasukkan rempah ini kerana,kurang gemar dengan baunya.
__________________________________________________________________

Sajian ini terkenal dikalangan masyarakat Cina. Kebiasaannya dimakan sebagai sajian sarapan pagi dan dijual di merata-rata pasar Cina.Saya mempelajari membuat kuih ini semasa di sekolah menengah tetapi tidak pernah membuatnya.Kuih ini agak lemak dan sedap, untuk taburan atas, kita boleh juga menggunakan daging atau ayam kisar yang digoreng terlebih dahulu. Semuanya bergantung kepada citarasa masing.
_________________________________________________________________

Next Post - Sticky Rice With Mango / Pulut Pauh


_________________________________________________________________




4 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Kak Paty..kita memang favourite makan talam keladi berlauk ni..selalu beli kat kat kedai roti cina tu...lain kali kita boleh wat sendiri...

Chik Mimi said...

kak paty yg ghajen iskhhhh nak vit R akak tu sikit

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nazrah memang kuih ini popular dikalangan masyarakat Cina, sebab tu ia sentiasa ada kat kedai kuih Cina, kalau nak buat tak susah mana cuma renyah sikit la, yang macam talam biasa aje. Bab nak menyiapkan kacang, udang kering tu yang leceh sedikit. Tapi nak cara nudah pun boleh, tabur daun bawang dan bawang goreng aje, Itu pun OK

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Cik Mimi, jemput la !!!!!

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...