Pages

Sunday, April 03, 2011

STIR FRIED RADISH / LOBAK PUTIH GORENG


I never cook radish before, this is my first attempt. It was so happened that I bought some radish for my Sinigang -the Filipino Soup, have some extra I did this deep fried. Radishes are the "bridesmaids" of vegetables. Always a garnish, never a dish. I couldn't find much recipes on radish so I made a simple stir fried the Chinese style using garlic and oyster sauce. It turned out good and I love the crunchiness of the radish. Give a try, it's delicious. 

INGREDIENTS

1 table spoon corn starch / 1 sdb tepung jagung
2 tablespoons vegetable oil / 2 sdb minyak masak 
1/2 cup boneless, skinless chicken breasts cut into 1/2" strips / 1/2 cawan isi ayam dipotong kecil
1 tablespoon grated fresh ginger / 1 sdb halia dihiris nipis 
5 clove garlic - chopped / 5 ulas bawang putih dicincang
2 tbsp oyster sauce / 2 sdb sos tiram
 1 white radish cut into rings / 1 batang lobak putih diphiris bulat 1 stalk leeks cut diagonal / 1 batang kucai besar leeks dihiris menyerong 
5 dried chilies halved fired with oil first / 5 tangkai cili kering potong dua dan, goreng minyak dahulu.
1  fresh cili cut diagonal / 1 cili merah potong menyerong/ 1 biji cili merah potong menyerong

INSTRUCTIONS


  1. Combine cornstarch with 1/2 cup water and set aside./Bancuh tepung jagung dengan 1/2 cawan air dan letak sebelah 
  2. In a large skillet or wok heat oil until hot, saute garlic and ginger till fragrant./Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga naik baunya.
  3. Add chicken and stir fry until chicken is done./ Masukkan ayam dan kacau sehingga ayam masak dan empuk.
  4. Add 1/4 cup  of water, oyster sauce, chicken bouillon, salts and pepper to taste./ Masukkan 1/4 cawan air, sos tiram, lada dan garam secukup rasa.
  5. Add radishes and return to a boil. Add water if necessary. Stir constantly until radish is done. / Masukkan lobak putih dan kacau rata sehingga lobak lembut. Tambahkan air jika perlu.
  6. Add  leeks , dried chilies and cut chilies .Add cornstarch mixture and stir constantly mixture thickens, about 1 minute. Place lettuce in a large serving bowl. / Masukkan leek, cili kering dan cili potong. Masukkan tepung jagung dan biarkan ia pekat sedikit. Letakan selada di atas pinggan
  7. Spoon chicken mixture over lettuce and toss to coat./ Curahkan lobak yang dimasak tadi. 
  8. Serve over rice. / Hidang bersama nasi panas.
_________________________________________________________________

Saya tidak pernah merasa, membeli mahupun memasak lobak putih 
sehinggalah saya terpanggil membelinya ketika saya ingin mencuba resipi Sinigang - Sup dari Filipina. Kebetulan terdapat lebihan dari sinigang, saya goreng dengan menggunakan sos tiram. Tidak banyak resipi yang boleh didapati dari net, kalau ada pun susah nak diagak rasanya, jadi saya ambil pendekatan mudah dengan menggunakan Chinese style kerana semamngnya kita tahu Cina memang expert dalam masakan sayuran. Tidak mengecewakan sedap dan manis lebih-lebih lagi dengan keranggupan lobak putih ini.

_________________________________________________________________

Next Post - Water Spinach With Tomato Sambal


__________________________________________________________________

1 comment:

Anonymous said...

Could you e mail me with some tips & recommendations on how you made your web page glimpse this amazing, I'd be appreciative.


nur gewinnen

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...