Pages

Tuesday, December 07, 2010

NAGASARI PISANG


Made from rice flour, coconut milk, bananas, sugar and salt; and wrapped in banana leaves. It is actually an Indonesia traditional dessert but also popular in Malaysia. It is creamy and sweet. In the absence of rice flour you can also use the "Hong Kue" flour. I prefer to chill it first before serving. 

INGREDIENTS
5 ripe bananas (suitable for steaming sucht  as pisang raja, pisang nangka, etc)/ 5 biji pisang masak ( yang sesuai untuk dikukus seperti pisang raja, pisang nagka dsb)
1 cup rice flour/ 1 cawan tepung beras
2 cups coconut milk, squeezed from 1 grated coconut/ 2 cawan santan
2 tablespoons castor sugar/ 2 sdb gula castor
1 teaspoon salt/ 1 sdt garam
Banana leaves, for wrapping/ daun pisang untuk membungkus

METHOD


  1. Cut the leaves into  7 x 5 cm squares . Heat up some water in a steamer. Leave for 5 mins,no need to be boiling point, put in all the banana leaves. Leave for 2 minutes. Then drain and wipe./ Layurkan daun dan potong 7 x 5.
  2. Heat steamer./ Panaskan kukusan
  3. Slice bananas lengthwise into half.  Combine flour, coconut milk, sugar and salt in a pot. /Belah pisang kepada dua. Campurkan tepung, santan, gula dan garam kedalam periuk.
  4. Cook over low heat, constantly stirring until mixture is very thick, smooth and puddingy in texture. / Masak di atas yang perlahan sambil dikacau sehingga adunan menjadi lembut seperti pudding.
  5. Spoon approximately 1-2 tablespoons of mixture onto banana leaf. Place a slice of banana on mixture, and cover banana with another 1-2 tablespoons of mixture./ Ambil 2 sdb adunan letakkan ke dalam daun pisang, letakkan pisang sebagai inti dan salutkan pisang dengan 2 sdb adunan itu lagi. 
  6. Wrap mixture with banana leaves neatly./ Balut adunan sebagai mana membalut lepat pisang. Ulang proses sehingga habis.
  7. Steam over medium heat for 25 minutes or until cooked. Serve warm or cold./ Kukus pada api sederhana selama 25 minit.



If you don't have banana leaves to wrap the cakes, here's another version how you can enjoy this traditional rice cakes.

5 ripe banana/ 5 pisang masak
1 packet hong kue flour/ 1 paket tepung hong kue
1 cup sugar/ 1 cawan gula
4 cup santan/ 4 cawan santan
pinch of salts/ secubit garam

Mix all ingredients except banana and cook over low heat. Constantly stirring until mixture ticken. Remove from heat and allow to cool for a while before wrapping with plastic as the above photo./ Campur semua bahan kecuali pisang. Masak di atas api sederhana sehingga adunan pekat. Alih dari api dan sejukkan sebenar sebelum dibungkus dengan plastic seperti di atas.

Kuih Nagasari  ini asalnya dari Indonesia, saya mula merasa kuih ini ketika berbuka puasa di rumah kawan saya orang Indonesia. Dari  situlah saya mula mempelajari cara membuatnya. Sebenarnya terdapat cara membuat nagasari ini, satu dengan menggunakan tepung beras dan cara yang satu lagi dengan menggunakan tepung Hong Kue. Saya lebih gemar menggunakkan cara yang kedua, kerana tidak perlu mengukus lagi. Kuih ini sedap juga dimakan jika disejukkan.  uuuuuuiii sejuk anak tekak.

2 comments:

Nuridah said...

Salam Kak Paty,

Salam Maal Hijrah buat kak Paty sekeluarga ya...these Nagasari reminds me of my late auntie who loves to make traditional kuih,baking,sewing etc..during my childhood I will just eat the banana itself and throw away the creamy flour...hehe belum pandai mkn lah waktu itu.

Kak, once again, I would like to thanks u for visiting my humble blog...appreciate it.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

I'm learning from you all semua. Suka tengok you all ke dapur. Saya ni dah lama gantung periuk, baru nak aktif balik. Asyik keje aje. Banyak dah ketinggalan. Buat ni pun pasal anak-anak. Tak nak dia orang rugi macam Kak, tak sempat belajar dengan arwah Mak and thanks to you Nur. Rajin-rajinlah singgah. Tegur-tegurlah apa yang patut. Kira-kira novice juga baru nak tak bertatih. Salam Maal Hijrah untuk Nur and family.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...