Thursday, December 16, 2010

TALAM PANDAN


Talam Pandan

Talam Pandan is an evergreen Talam. Popular among the Malays and Peranakan Baba Nyonya. There a 2 version of this talam. The Nyonya version is more elastic as compared to the Malay talam. You can use your own judgement when come to the ingredients used. If you want your talam to be elastic in texture add more cornflour and sago flour. The Nyonya talam does not use santan for the bottom layer, instead more screwpine juice are used. From there we can see that Nyonya talam the bottom layer color are more brighter then Malay talam. Again it depends on one's preference.


INGREDIENTS
Bottom Layer
2 cups rice flour/ 2 cawan tepung beras
1/2 cup cornflour/ 1/2 cawan tepung jagung
3/4 cup sugar/ 3/4 cawan gula
2.5 cup coconut milk/ 2.5 cawan santan
1 cup screwpine juice/ 1 cawan air pandan
1/2 tsp alkaline water/ 1/2 sdt air kapur

Combine all ingredients, I normally blend, sieve and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour into a 8 " round tray or 7" square pan. Steam batter for 20 minutes. Batter is cooked when it is firm to touch./Blend semua bahan. Tapis dan masak diatas api kecil dulu sehingga naik wap dan masukkan ke dalam loyang 7". Kukus selama 20 minit.

Top Layer
3 cups thick santan/ 3 cawan santan pekat
1 cup flour/ 1 cawan tepung gandum
2 tbsp cornflour/ 2 sdb tepung jagung
pinch of salt/ secubit garam


Combine all ingredients and cook over low heat, stirring slowly all the time until it thickens slightly. Pour batter over cooked (bottom layer) and steam on medium heat for 20 minutes. Open the cover and let the fire on for another 10 minutes to dry up the surface. Off the fire and cool the kuih completely before cutting./ Blend semua bahan, tapis dan kacau diatas api kecil sehingga naik wap. Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 20 minit. Buka penutup pengukus dan terus kukus selama 10 minit lagi untuk memastikan bahagian atas benar-benar kering. Padamkan api dan sejukkan.
_________________________________________________________________

Talam Pandan adalah talam yang tak lapuk dihujan dan tak lekang dik panas. Memang merupakan talam evergreen dan menjadi kegemaran ramai. Untuk talam ini biasanya terdapat dua versi. Satu versi Melayu dan satu lagi versi Nyonya. Bezanya antara dua versi ini ialah versi Nyonya, talamnya adalah lebih kenyal dan warnanya lebih cerah. Ini kerana versi Nyonya adunannya tidak memakai santan dan adunan tepung banyak menggunakan tepung kanji dan tepung jagung berbanding dengan tepung beras. Apa pun semuanya bergantung kepada citarasan masing-masing. Bagi yang membuat kenapalah pandai adjust sukatanya.
_________________________________________________________________
Next Post - Talam Gula Merah


_________________________________________________________________

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...