Pages

Sunday, December 26, 2010

KUIH LIMAS



Kuih Limas is a two layer kuih made of either wheat flour or rice flour, steam into banana square shape mold. It is sweet and creamy. Also known as Tepung Pelita. This is one of my favorite and I made this 5 times during the recent fasting month. I love to serve it while it is still warm. Simple recipe with minimum ingredients.

INGREDIENTS 
4 cups coconut milk/ cawan santan ( 1 biji kelapa )
1 1/4 cup flour / 1 1/4 cawan tepong gandum
1 1/2 tsp salts / 1 1/2 sudu kecil garam
1 screwpine leaf / 1 helai daun pandan
Sufficient banana leaves / Daun pisang secukupnya
Sufficient sugar /  Gula secukupnya.

PREPARATIONS
  1. Blend screwpine leaf with coconut milk. Sieve / Blend daun pandan dengan santan kemudian tapis. - Tapis.
  2. Blend flour, salts and coconut milk. Mix well/ Blend tepung gandum, garam dan santan sehingga sebati.
  3. Divide into 2 portion - one green and one white / Bahagikan kepada dua bahagian. Satu biar warna putih dan satu lagi warnakan hijau.
  4. Clean banana leave, blanch cut 8 cm x 12 cm and form into square shape / Daun pisang di lap kemudian layur di atas api, supaya senang nak membentuk takungnya. Potong daun pisang berukuran 8cm x 12cm. Ambil 2 keping, maka bentukan empat segi, klip dengan stepler. Kalau sekeping, takung tu jadi lembik, susah nak letak dia dlm kukusan.
  5. Once completed arrange in a steamer. Heat up steamer /  Dah siap semua takung, susun di dalam kukusan. Panaskan kukusan sehingga air mendidih.
  6. Add 1/4 tsp sugar into each banana mold, pour the green layer first. Steam for 5 minutes. /  Masukan 1/4 sudu kecil gula kedalam takung, tuang separuh takung adunan warna hijau. kukus selama 5 minit.
  7. Pour in the white layer and steam again for another 5 minutes / Buka penutup kukusan, tuang adunan putih pula, kukus lagi selama 5 minit. Kukus tak bolih lama nanti bahagian kepala dia tak cantik..masuk dek wap.
_________________________________________________________________

Kuih Limas atau Tepung Pelita adalah favorite saya. Dalam bulan Ramadan baru-baru ini, lima kali saya buat untuk berbuka puasa. Saya suka memakannya panas-panas, enak lemak dan manis. Biasanya pukul tujuh saya naikkan kukusan dan kuih siap ngam..ngam waktu berbuka. Kuih ini memang cukup popular di sebelah Perak ni.
_________________________________________________________________

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...