Pages

Friday, December 17, 2010

ASAM PEDAS


Asam Pedas Ikan Tenggiri
Asam Pedas is a dish synonymous with Malacca as well as Johor. Very popular dish in these two states and they made good Asam Pedas. Asam Pedas literally means Hot, Spicy and Sour. This dish is awesome!!!! The best fish for asam pedas are, parang, terubuk, tenggiri, stingray and kembung. I love terubuk asam pedas, poooh...... As for this recipe I used tenggiri - spanish mackeral.

INGREDIENTS

5 average-sized slices of spanish mackeral/ 5 potong ikan tenggiri
1-2 sticks lemongrass- smashed/ 1-2 batang serai dititik
Daun kesum - Optional
Bunga Kantan - Optional
7 okra or eggplant  / 7 kacang bendi  atau terung
3/4 cup cooking oil/ 3/4 cawan minyak masak
salt and sugar to taste/garam dan gula secukup rasa
1 jug water - 1500 ml/ 1 jug air= 1500 ml
tamarind juice/air assam jawa.
Blended Ingredients
20 dried chilies-soak/ 20 batang cili kering rendam
3 onions/ 3 butir bawang besar
5 cloves garlic / 5 ulas bawang putih
1 inch turmeric root/ 1 " kunyit hidup
1 inch belachan-shrimp paste/ 1 " belachan
Blend all ingredients and put aside./Blend semua bahan.

METHOD 
  1. Heat up oil in pot, throw in blended items and lemon grass. Stir-fry till fragrant (about four minutes). / Panaskan minyak dan tumis bahan blended, masukkan serai titik tadi.
  2. Add in water and tamarind juice, salts and sugar to taste.When the gravy is bubbling, throw in pieces of fish. / Masukkan air dan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih sebentar, baru masukkan ikan.
  3. Add daun kesum im bunga kantan and okra. Sim for a while until fish is done.The dish will be ready in about 20 minutes/Masukkan daun kesum, bunga kantan dan bendi. Didihkan sehingga naik minyak dan ikan masak.Masak siap dalam 20 minit. Siap dihidang.
_________________________________________________________________

Menu popular orang Melaka dan Johor. Ternyata asam pedas terbaik datang dari kedua negeri ini. Saya memang suka masakan ini. Kalau kena sedapnya boleh menghirup dibuatnya. Paling saya suka kalau dapat ikan terubuk, ikan parang mahupun ikan tenggiri. Perghh....... kena dengan gelama masin memang tak bangun la.  Ada juga enak jika diletakkan sayur  jeruk seperti sawi asin ataupun kobis asin. Kalau mahu maintain keaslianya paling baik kalau cili tiu digiling jangan terlalu halus....perghhhhh....
_________________________________________________________________Next Post - Sayur Campur.


_________________________________________________________________

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...