Masakkan harian yang simple juga sesuai dijadi menu orang sakit. Saya jarang masak lobak putih di rumah kerana kurang sambutan tetapi kali ini kerana berhajat sangat saya masak sedikit. Sebaik-baiknya sup sebegini tidak perlu tumis tapi saya tumis sedikit bersama bawang putih.
Sedap digandingkan dengan lauk bersambal dan ikan goreng.
Sup Ayam Lobak Putih
- 1 batang lobak putih dihiris bulat
- 1 batang lobak merah dihiris
- 2 tangkai daun bawang atau leeks dipotong 2" panjang
- 300 ayam dipotong kecil
- 1 cawan korma China
- daun bawang daun sup
- bawang goreng
- 3 ulas bawang putih dicincang
- 4 cawan stok ayam
- garam dan lada sulah secukup rasa
- 2 sdb minyak
Cara Menyediakannya
- Panaskan minyak dan masukkan ayam.
- Masak hingga ayam berubah warna dan masukkan bawang putih
- Biar seketika masukkan stok ayam, garam, dan lada sulah
- Renehkan atas api sehingga ayam agak empuk baru masukkan korma Cina, lobak merah dan loak putih
- Biar seketika baru masukkan daun bawang.
- Padamkan api dan angkat
Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You
No comments:
Post a Comment