Saturday, February 07, 2015

FISHBALLS SOUP/ SUP BEBOLA IKAN


Best bebola ikan ialah yang dibuat sendiri, segar, yakin kebersihannya dan sedap. Biasanya ikan yang paling sedap ialah ikan tenggiri atau mana-mana ikan berisi putih. Resipi dibawah adalah reipi ringkas cara saya. Tepung ubi dan tepung kentang digunakan untuk menguatkan bebola ikan upaya tidak hancur.

Air rebusan bebola ikan sesuai dijadikan sup.



Print

Sup Bebola Ikan

YIELD:   4  PREP TIME: 30 minutes   COOK TIME: 20

Untuk Bebola Ikan
  • 400 g isi ikan tenggiri atau ikan putih ikan dori
  • 1/2 sdt garam
  • 1 sdb putih telur
  • 1 sdb lada sulah
  • 120 ml air sejuk (air dari peti sejuk)
  • 2 sdb tepung kentang
  • 1 sdb tepung ubi
  1. Asingkan ikan dari tulang. Masukkan isi ikan, garam dan putih telur dalan food procesor. Masukkan air sejuk dan proses sehingga lincin dan sebati. 
  2. Campurkan tepung kentang, tepung ubi dan baking air sejuk, masukkan kedalam isi ikan tadi. Uli sehingga benar-benar sebati.
  3. Basahkan tangan dan bulatkan isi ikan tadi, bentukkan eperti bola pinpong kecil dan ketepikan.
Untuk Supnya
  • 1.5 liter air
  • 2 tangkai sawi
  • 3 ulas bawang putih dipotong kecil
  • sedikit lada sulah dan stok ikan
  • garam secukup rasa
  • 2 sdb minyak.
  1. Panaskan minyak dan tumi bawang putih sehingga naik baunya
  2. Masukkan air dan renehkan
  3. Masukkan garam dan pati ikan...
  4. Masukkan bebola ikan tadi..renehkan sehingga mendidih
  5. Akhir sekali masukkan sawi.

Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...