Wednesday, June 18, 2014

SPAGHETTI IN CABONARA SAUCE


Terdapat banyak variasi membuat sos cabonara ni..versi rajin dan versi malas....ha..ha..hari ini kita buat versi malas, versi main campak aje...versi rajin lebih kurang buat mushroom sup atau white sauce. Versi ini cukup dengan mengacau kuning telur dan krim...Masak sekejap di atas api makan siap lah sos cabonara.

Biasanya versi asal menggunakna pacentta - bacon khinzir..tapi saya gantikan dengan sausage aje...cubalah memang sedap.

Spaghetti in Cabonara Sauce

Ingredients
  • 2 sdk minyak zaiton
  • 200g sausage dihiris nipis
  • 3 biji cendawan butang dihiris nipis
  • 3 ulas bawang putih diketuk
  • 2 biji kuning telur
  • 1/2 cawan krim pekt atau susu cair pun boleh
  • 75 g keju pamesan yng prut


  1. Panaskan minyak dan masukkn sausage. Masukkan bawang putih dan cendwan butang kacau lebih kurng 5 minit sehingg sausage agak masak , angkat dan toss minyaknya
  2. Pukul kuning telur dan krim serta 3/4 daripada pamesan keju tadi..Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
  3. Masukkan dalam pasta dan sausage tadi di atas api kecil kacau sehingga sebati dan masukkan baki keju tadi.
  4. Kalau hendak cair adjust dengn krim atau stok ayam

* Sos ini boleh digunakan untuk apa-apa  jenis pasta

Notes
Adapted from - Patyskitchen

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...