Monday, June 30, 2014

EASY SWEET AND SOUR PRAWN


Resipi mudah kegemaran anak-anak. Mudah membuatnya dan pasti menjadi sajian berbuka yang menarik. Sedap  bersama Nasi panas.


Easy Sweet And Sour Prawns

  • 1 kg udang hidup dibuang kulitnya - saya lebih suk tidak
  • 1/2 cawan nenas tin dihiris dadu
  • 1 biji bawang besar dipotong dadu besar
  • 5 uls bawang putih dicincang halus
  • 7 biji cili padi dihiris halus
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sdb sos tiram
  • 2 sdb sos tomato
  • 2 sdb cuka
  • 2 sdt gula
  • daun bwang untuk hiasan
  • 2 sdb minyak masak



Cara Membuatnya
  1. Panaskan minyak tumis bwang besar sehingg layu
  2. Masukkan bawang putih dan serbuk kari
  3. Masukkn cili padi biar seketika dan masukkan udang
  4. Masukkan sos tomato, sos tiram dan cuka
  5. Masukkan udang dan birkan ia masak
  6. Tambah air jika perlu 
  7. Akhir sekali masukkan garam, gula dan nenas
  8. Biar seketika dan angkat
  9. Taburkan daun bawang dn siap dihidang
Notes
Adapted from - PATYSKITCHEN

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...