Friday, June 27, 2014

KOLAK SINGKONG PISANG


Waduh dong..buka puasa paling enak kalau dapat Kolak Singkong-Pisang...perghhh...nyaman tekak. Kalau di Indonesia di panggil kolak manakala di Malaysia pula ada bebagai nama..bubur pun ya, pengat pun ya, serawa pun ya. Apa pun namanya ia merupakan dessert yang disukai..boleh dimasak putih mhupun dimasukkan gula Melaka...boleh gunakan ubi kayu, pisang, keledek...dan apa sahaja.

Apa pun yang digunakan membuat kolak ini..iny tetap enak. Rasanya resipi ini terkenal dikalangan Melayu Nusantara, Malaysia, Singapore, Indonesia dan Brunei.




Kolak Singkong-Pisang
  • 500 g ubi kayu dipotong kecil direbus dan toskan airnya
  • 3 biji pisang - Saya guna pisang Raja di hiris bulat
  • 2 sdb sagu biji direndam
  • 2 helai daun pandam
  • 250 g gula merah
  • 500 ml santan pekat
  • secubit garam


Cara Membuatnya
  1. Masak santan bersama gula merah, daun pandan dan sedikit garam
  2. Kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak.
  3. Masukkan ubi kyu rebus, pisang dan sagu biji.
  4. Renehkan seketik dan angkat.

Notes
Adapted from - Patyskitchen

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...