Friday, June 20, 2014

MEE REBUS MAMAK


Mee rebus, mee kuah memang terdapat beberapa variasinya...Resipi ini adalah resipi mee rebus mamak yang kita boleh dapati di mana-mana restaurant nasi kandar. Saya baru mendapat rahsia membuatnya dan terus mencubanya. Biasanya kalau kita makan di kedai kuahnya selalu manis tapi kalau kita yang membuatnya sendiri maka pandailah kita adjust rasanya. Yang ingin mencuba boleh guna resipi ini. Kalau mahukan kuahnya merah jangan masukkan kunyit. Kepedasan bergantung pada cita rasa masing-masing. Selamat Mencuba


Mee Rebus Mamak
Ingredients
Mee Kuning dicelur
Taugeh dicelur
Cili hijau dihiris nipis
Limu kasturi dibelah dua
Tahu digoreng dan dihiris nipis
Cucur Udang
Kerepek Beras
Kentang direbus dan dihiris nipis
Telur rebus
Daun bawang dihiris
Bawang Goreng

Untuk resipi cucur sil klik sini -http://patyskitchen.blogspot.com/2014/06/rojak-mamakmeletop.html

RESEPI KUAH 
1/2 kg. ubi keledek berwarna oren,dibuang kulit dan rebus dilecek
125gm udang kertas halus diblend
125gm.  kacang tanah. tanpa minyak
2" kunyit hidup
20 biji cili kering.
3 ulas bawang putih. digoreng layu, dikisar bersama kacang tadi.
3 biji bawang besar.
2 sudu besar sos cili
2 sdb sos tomato

Blend semua bahan kecuali keledek

Bila semua bahan tadi telah dikisar, masukkan dalam periok dan masukkan 4 cawan air dan masak hingga mendidih, bila sudah mendidih kecilkan api, ambil lebih kurang 2 sudu besar (tbsp) asam jawa dan perahkan dengan 1/2 cawan air, tapis dan masukkan dalam kuah yang sedang masak. Masukkan gula sebanyak cili dan tomato sos.

Biarkan sehingga pekat dan siap untuk dihidang

Cara membuat kuah lebih kurang sama membuat kuah pssembor
Notes
Adapted from - Mohamad Roslan and personal experience in Mamak Restaurnt

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...