Friday, June 13, 2014

SALTED CARAMEL CHOCOLATE CAKE

















Kek chocolate yang mudah menggunakan karamel sebagai lapisan dan hiasan. Saya menggunakan bepang kacang sebagai hiasan.


Salted Caramel Chocolate Cake
Prep time

Cook time

Total time

Bahan Untuk Kek

3 cawan tepung
1 ½ cawan serbuk koko
2 ½ cawan gula
1 ½ sdt baking powder
3 sdt baking soda
3 biji telur
1 ½ cawan air
1 ½ cawan buttermilk
200 g mentega cair

1 sdt esen vanilla

  1. Satukn semua bahan kering
  2. Satukan telur, air, buttermilk dan mentega dan pukul sehingga sebati.
  3. Satukan bahan kering kedalam bahan basah dan pukul lagi 2-33 minit
  4. Bahagi adunan kepada dua dan bakar pada suhu 180 C sehingga kek masak.
  5. Keluarkan dan sejukkana
Caramel
4 cawan gula
1/4 cawan corn sirap
/4 cawan air
2 cawan krim putar
170 g mentega


  1. Masak gula, air dan sirap di atas api sehingga kekuningan jangan dikacau
  2. Alihkan dari api dan masukkan krim
  3. Letakkan semula diatas api semula selama dua minit dan sehingga pekat, Masukkan ke dalam mangkok dan sejukkan seketika lebih kurang 2 minit
  4. Masukkan mentega sedikit demi sedikit kacau dan sejukkan.
  5. Gunakan karamel ini untuk melapiskan dan menghias kek
Ganache
200 g chocolate
200 ml cream

  1. Panaskan cream dan chocolate di atas api kecil sehingga chocolate cair.
  2. Angkat dan kacau sehingga lincin.
  3. Ketepikan selama 1-2 jam dan sehingga pekat dan sapukan atas kek
  4. Sapukan juga baki karamel atas kek dan hias mengikut kesukaan masing-masing.

 @PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...