Tuesday, June 17, 2014

UDANG MASAK NASI KANDAR


Tertelan air liur melihat udang nikan...Kalau ke restaurant Nasi Kandar biasanya kena bawa calculator dulu baru boleh belikan..tapi boleh terus tunjuk...ha...ha... harga sekrang antara 8 - 10 hengit se-ekor...tapi kalau beli udang dan masak sendiri nescaya seisi keluarga boleh memakanya. Resipi ini adalah lebih kurang resipi kari udang tetapi yang penting ialah teknik memasaknya...bagaimana menentukan udang kekal saiznya dan kepekatan kuah dapat diseleraskan. 

So learn the teknik here


Udang Berempah Masak Nasi Kandar
Resipi enak dari rangkaian lauk-pauk Nasi Kandar...sesuai dimakan bersama nasi putih mahupun briyni.
Ingredients
  • 1 kg Udang besar 
  • 3 biji Bawang Besar di hiris 
  • 3 biji  Bawang Besar dikisar halus.
  • 1 " Halia ( dikisar halus bersama bawang putih)
  •  5 ulas Bawang Putih 6 ulas – dikisar halus.
  • 4 sdudu besar Rempah kari Ikan Baba’s 
  • 2 sudu besar Serbuk Cili
  • 1 sdt serbuj jintan Putih.
  • 1 sdt serbuk Serbuk Jintan manis 
  • 1 sdb serbuk kunyit
  • 1 sdt serbuk Kas-kas 
  • 2 ranting daun kari
  • 1/2 senduk minyak masak 
  • 2 sdb Jus limau nipis
  • Garam secukup rasa


CARA MENYEDIAKAN:

1. Bersihkan udang. Gunting sesengut (misai) dan muncung tajam udang tanpa membuang kepalanya.Peramkan udang yang telah bersihkan dengan serbuk kunyit, serbuk Cili, satu sudu halia+bawang putih yang dikisar halus dan air limau selama 20-30 minit.
2. Panaskan Minyak, masukan bawang yang dihiris, apabila keluarkan bau wangi masukan bawang yang dikisar dang campuran bahan halia+bawang putih yang tinggal. Rempah kari, jintan putih dan manis.
3. Apabila gorengan itu mengeluarkan bau yang harum masukkan peraman udang. Masukan satu cawan air dan masukkan daun kari. Biarkan selama 10 minit di atas kuali.Tentukan kuahnya likat dan tak terlalu pekat.Sekiranya kuahnya pekat sangat boleh masukkan air sedikit untuk kecairan kuahnya.Masukan garam secukup rasa.Udang Masala sedia untuk hidangan.
4. Udang yang masak terlalu lama akan mengecut dan kemanisan semulajadi udang akan hilang. Masa masakan Udang adalah amat mustahak. Udang yang besar selalunya dimasak 7-8 minit dan 3-6 minit untuk udang yang sederhana besar.Adalah mustahak tentukan kelikatan kuah sebelum memasukan udang ; dengan ini kuah bersama udang tidak perlu masak terlalu lama.

Notes
Adapted from Mohmad Roslan and personal experience in Nasi Kandar Restaurant

4 comments:

Ayu said...

Assalam kak paty,
very terkecurnya tengok..minta izin ambil recipe ya..nampak sedap sangat..:)

Gee® said...

Menggodanyaa....

Umie Jazz said...

Assalamualaikum k.paty...sedapnya...nampak udang tu...

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam semua..resipi tu semua akak sedia di Res

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...