Pages

Saturday, May 07, 2011

TALAM MUTIARA HITAM


You all know that I am obsessed with "talam", I will try anything new!!! This Talam Mutiara Hitam is one that I have book marked and waiting for the perfect time to test in the kitchen. So happened that we plan to visit a friend of mine who invited me for her daughter's wedding reception meeting, I made this for members of the meeting. I got this recipe from Y3K Cookbook and this talam is quite unique. This is the first time I encounter kuih talam using black glutinous rice. It's gorgeous and delicious. Method of preparations and ingredients are not much different from other talam except for the black glutinous rice which is something new for me.

INGREDIENTS
For The Pearl Layer
Ingredients A
100 gm black glutinous rice- soaked over night boiled till cooked and drained / 100 gm beras pulut hitam rendam semalaman rebus hingga masak dan toskan
90 gm rice flour / 90 gm tepung beras
80 gm tapioca flour / 80 gm tepung ubi
150 ml concentrated coconut milk / 150 gm santan pekat
100 ml water / 100 ml air
Ingredients B
140 gm sugar / 140 gm gula
300 ml diluted coconut milk / 300 ml santan cair
1/2 tsp salts / 1/2 sdt garam
2 blades pandan leaves / 2 helai daun pandan

Boil sugar, diluted coconut milk, pandan leaves and salts. Leave to cool for a while and pour over ingredients A. Mix well, sieve and set aside ./ Masak gula, santan cair, garam dan daun pandan sehingga gula hancur. Angkat, sejukkan sebentar dan tuang kedalam bahan A, Kacau rata, tapis dan letak sebelah.

Colourful Coconut Milk Layer
Ingredients A
150 gm rice flour / 150 gm tepung beras
250 ml concentrated coconut milk / 250 gm santan pekat
250 ml water / 250 ml air
Ingredients B
240 gm sugar / 240 gm gula
500 ml diluted coconut milk / 500 ml santan cair
1 tsp salts / 1 sdt garam
2 blades pandan leaves / 2 helai daun pandan

  1. Mix ingredients A and sieve/Satukan bahan A dan tapis
  2. Por ingredients B into pot. Bring it to a boil, cool and pour over ingredients A. Mi well/ Satukan bahan B masak di atas api sehingga gula larut. Sejukkan dan tuang ke dalam bahan A. kacau rata dan tapis.
  3. Divide mixture into 4 , color one red, one white and the final two green./Bahagikan adunan kepada 4 bahagian, warnakan satu merah, satu putih dan dua hijau.
  4. Steam each portion layer by layer for 5 minutes or till cooked. Steam dan final layer for 20 - 25 minutes. Cool the kuih first before you cut/Kukus kuih selapis demi selapis selama 5 minit setiap lapis dan pada lapisan terakhir kukus selama 20-25 minit atau sehingga kuih masak. Sejukkan sebelum dipotong
__________________________________________________________________

Talam ini agak unik kerana ia menggunakan beras pulut hitam yang direbus sebagai satu daripada lapisan. Ini pertama kali saya melihat pulut hitam digunakan untuk kuih talam. Biasanya kita mengguna pulut hitam untuk serimuka. Seperti biasa bagi seorang peminat kuih talam saya catit resipinya dan menunggukan masa yang sesuai untuk membuatnya. Kebetulan saya diundang oleh rakan saya sebagai jawatan kuasa penangah bagi majlis resepsi perkahwinan anaknya, jadi saya buat kuih talam ini buat hidang mesyuarat dan perjumpaan jawatan kuasa majlis. Boleh tahan renyah jugalah sebab nak menunggu selapis-selapis, tetapi apa pun berbaloi jugalah hasilnya memuaskan, cuma warna yang saya gunakan agak pucat kesi sedikit. Warna hijaunya agak suram, sepatutnya saya gunakan hijau biasa, tetapi kehabisan stok, jadi saya pakai hijau epal, kurang seri sedikit.

Memang sedap talam ini, ala-ala bubur pulut hitam gitu. Apa saya puas hati walaupun perlukan improvement untuk menjadikan lebih menarik.
_________________________________________________________________
Next Post - Breakfast Menu
__________________________________________________________________




4 comments:

cik cek said...

Salam Pagi sabtu dari kak cek...

Ramainya org buat talam hari ni...dtg sini nak tgk talam mutiara....cantik kaler2nya...serasi bersama...ada mutiara lak tu....:)

norlie said...

waa.. cantiknya kueh talam ni..mesti sedap.akak ni rajin..

Mas said...

cantiknya talam tu...
lain dari lain la....

Iza Akma said...

assalam kak paty,
selalu gak dtg jenguk sini tp tak sempat tinggalkan komen..maaf kak ya..
cantiknyeee..!! keayuan kuih talam ni telah memancing hati iza tuk mencuba..resepi dah lama ada cuma tunggu masa dan mood yg sesuai je..
btw, terima kasih kak paty kerana senaraikan SSK dlm pemberian award..

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...