Pages

Wednesday, May 25, 2011

NASI AYAM PENYET


I first encounter this dish in Surabaya. It was delicious!!!  It's an Indonesia signature dish. A recipe straight from Surabaya, ayam penyet is fried chicken condimented with some sambal and kangkung, tempeh, tofu plus cabbage served in a clay bowl. Penyet literally means "smashed" or flattened. During preparation of the dish, the fried chicken is smashed in a mortar using a pestle to soften the meat.

The highlight of Ayam Penyet is it’s ’Sambal" - it's got to be super hot to be the perfect accompaniment to the main dish. 

Here’s a closer look at the dish.

Ingredients:
  • 6 large chicken thigh
  • 2 stalks lemon grass, crushed
  • 2 bay leaves (daun salam; "Indian Bay Leaves")
  • 1 tbsp coriander seeds (ketumbar)
  • 1/2 tsp ground cumin (jintan manis)
  • 1.5 litre coconut water
  • 1 tsp sugar
  • 1 tsp salt
  • 2 tbsp cooking oil
 
Ingredients to grind:
  • 120g lengkuas (galangal), peeled and sliced
  • 2 tbsp curry powder
  • 2 cm knob tumeric (1 tsp turmeric powder)
  • 4 slices ginger
  • 3 cloves garlic
  • 3 candlenuts (bush keras)

Method:
  1. Fry coriander seeds, cumin and fennel seeds over slow fire till fragrant then grind coarsely.
  2. Wash chicken and drain well.  Prick chicken all over with a fork.
  3. In a pot, combine ground spices, curry powder, grind ingredients, salt, sugar, coconut water and crushed serai.  Add chicken and mix thoroughly. 
  4. Cover pot and cook over moderate heat for 8 minutes.  Turn chicken over, cover pot and continue to simmer for another 10 minutes or until almost dry.  Remove chicken and drain off excess liquid.
  5. Keep liquid for soup.
  6. Roll chicken on rice flour and deep fry chicken till golden brown.
 Accompanying Sambal:
  • 10 red chillies
  • 10 bird's eyes chillies
  • 1 onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1 teaspoon salt
  • 2 tomato
  • 2 tbsp fried anchovies
  • 1 tsp shrimp paste
  • 1 teaspoon palm sugar*
  • Fresh lime*
  • 1 tbsp oil
  1.  Heat up oil and saute all ingredients except *
  2. Prepare the Sambal by grinding roughly all the ingredients. Then sauté again until it's fragrant for a couple of minutes add salts and palm sugar.  When it's ready sprinkle with lime juice and then serve with the chicken.
To serve Ayam Penyet

Serve chicken with fried tempe, fried tofu, blanched water spinach,cucumber. fresh tomato and sambal.Important the chicken has to be smashed FIRST - So enjoy it's really yummy!!!!!!


_________________________________________________________________

Saya mula diperkenalkan ayam penyet ini ketika berkunjung ke Surabaya. Teman-teman membawa saya ke sebuah warong yang cukup terkenal di Surabaya, warong bu Kris. Ayam Penyetnya memang mantap cukup sedap dan ayamnya tidak kering seperti yang terdapat di kebanyakan restuarant di sini. Yang penting dalam  resipi ayam penyet ini ialah sambalnya. Biasanya ayam penyet ini dihidang dalam bekas seakan periuk tanah . Bahan-bahan sampinganya ialah kangkung yang dicelur, kobis mentah, timun tomato, tempeh dan tahu goreng.

Sedap dimakan bersama nasi panas. Seperti nasi ayam, ayam penyet ini juga menyediakan sup daripada rebusan ayam. Ini supaya ia berkuah sedikit. Dalam resipi ini saya merebus ayam dengan air kelapa dan biasanya kalau membuat ayam penyet ini saya akan merebus dan perapkan ayam semalaman dan menggorengnya keesokkan hari. Cara ini menyebabkan ayam akan lebih terasa. Ayam yang diperap ini digolekkan di atas tepung beras lalu digoreng, sisa atau reje-reje dari gorengan ayam ini ditaburkan ke atas ayam. Memang menarik resipi ini dan tidak hairanlah ianya merupakan sajian yang cukup popular bukan sahaja di Indonesia malah di Malaysia dan Singapore. Di Malaysia sendiri terdapat banyak restuarant Ayam Penyet yang tumbuh bagai cendawan.Bersesuaian dengan namanya ayam yang digoreng ini perlu dipenyetkan dahulu menggunakan alat khas. Saya tidak mempunyai alat mengetuk, cuma gunakan anak lesung dan menghidangkanya di atas bakul leper. Saya masih mencari bekas khas dari tanah liat tetapi masih belum menjumpainya lagi. Mungkin perlu dibawa masuk dari sana.
__________________________________________________________________

Next Post - Breakfast Menu
__________________________________________________________________

7 comments:

Indonesian In Turkey said...

Originally I come from Surabaya.. dan memang Surabaya famous dengan makanan macam ini.. kita bisa temui ayam penyet ini di kedai-kedai pinggir jalan.. dan semuanya.. believe me... ssoo.. ssooo.. Yummy! :p
I miss it.. and ur post as always Paty... make me drolling :p

cik cek said...

nasi Ayam Penyet...nama je pun dah unik...rasanya pasti enakkan....

Mas said...

bestnya tengok nasi ayam penyet tu..
dah macam makan kedai dah...
menyelerakan betoi tengok set nasi ayam penyet tu....

patyskitchen said...

Yes Citra the best Ayam penyet is in Surabaya, here we have a few franchise but I dont' think they marinade the chicken as the authentic one. The chicken were quite dry, sometime could be so frustrating. I'm trying to find time before the fasting month to go to Jakarta, I love and really missed the food there

patyskitchen said...

Salam Cik cek, kalau dekat kak anta, memang sedap, tapi kena buat supnya kalau tak dia kering sedikit. Ayamnya macam biasa aje tapi kalau perap semalaman memang terasa dia punya rempah. Kak lebih suka buat sendiri, kat kedai selalunya kering, rasa-rasanya depa main short cut aje kut, depa buat ayam goreng aje, dah banyak kali kak kena. Paling best paling sedap dekat Surabaya!!!!

patyskitchen said...

Salam Mas, tak pass lagi tu, seredak tepung tu tak berapa cantik, sepatutnya lebih halus, Kak menuntut tak abis, pembantu kak yang ajar Kak tu dah balik Indo dah lost kontek, dia memang tera masak. Kak tengah cari pinggan tanah liat untuk ayam penyet, kalau jumpa kat mana-mana bagi tau ya. Mangkuk sambal tu Kak beli kak medan, jenis batu, memang sesuailah letak sambal.

Wanieyra said...

kak, ira belum pernah lagi try makan nasi ayam penyet ni, dah lama teringin nak try...

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...