Pages

Tuesday, May 10, 2011

NASI PADANG SPECIAL, GULAI BABAT, PEPES IKAN AND UDANG GORENG PETAI

Gulai Babat
Pepes Ikan Kembung
Udang Goreng Petai

My favorite Padang dishes that I prepared for dinner during a close friend visit to the house.You can get these in any Nasi Padang Restuarant. There are much similarity with our local dishes, however the aroma of Padang dishes are more strong then ours. They used a lot of "cekur" and bay leaves in the dishes. I love these combination of Gulai Babat and Pepes Ikan and not to forget the condiment tag along with these dishes, Sambal Cabe Ijo and Tomato Sambal.

GULAI BABAT

1 kg beef belly / 1 kg perut lembu
9 shallots- blend / 9 ulas bawang merah (kisar)
5 cloves garlic - blend /5 ulas bawang putih (kisar)
1" ginger- blend  / 1" halia (kisar)
2" turmeric root- blend / 2" kunyit hidup (kisar)
5 candlenuts / 5 biji buah keras (kisar)
1 lemongrass crushed / 1 serai dititik
1" galangal- crushed  / 1" lengkuas (ketuk)
1 turmeric leave / 1 helai daun kunyit
4 kaffir leaves /4 helai daun limau purut
1  beef cube / 1 kiub pati lembu
1 cinnamon / 1 kayu manis
5 cardamon / 5 buah pelaga
3 anise star / 3 bunga lawang
2 nutmeg / 2 biji buah pala (kisar)
1 tsp coriadar- blend / 1 sudu kecil ketumbar (kisar)
1 tsp cumin seed- blend /1 sudu kecil jintan manis (kisar)
20 dried chilies- blend / 20 tangkai cili kering (kisar)
1 litre coconut milk / 1 liter santan pekat
1/2 litre water / 1/2 liter air
Salts / Garam 

  1. Slice the beef belly, clean and cook till tender /Potong perut lembu, bersihkan dan kemudian rebus sebentar.
  2. Dalam periuk yang lain, masukkan air, santan, bahan kisar, lengkuas, serai, kiub pati lembu, daun kunyit dan limau purut./ In other pot add in coconut milk, blended ingredients, lemongrass, beef cube / turmeric leave and kaffir leave.
  3. Bring to boil and constantly stir then add in cooked beef belly, simmer till cook. /Kacau hingga santan mendidih kemudian baru dimasukkan perut lembu. Biarkan ia mendidih lagi dan masak sehingga perut betul-betul empuk.
  4. Add salts to taste /Rasakan masinnya
__________________________________________________________________


Menu Padang yang menjadi kegemaran keluarga. Sekali sekali bila ada tamu datang untuk makan malam saya akan masak kombinasi ini, disertakan dengan ulam-ulaman dan sambal cabe tomat dan sambal cabe ijo. Menu ini memang menyelerakan. Boleh didapati dikebanyak restuaran Nasi Padang. Kepada yang biasa ke Indonesia, menu-menu ini akan atur penuh diatas meja. Masakan Padang agak berlemak sedikit kerana banyak menggunakan santan pekat, tetapi rasanya memang hebat.
__________________________________________________________________
Next Post - Pepes Ikan Kembung

3 comments:

Uncle Lee said...

Hi Paty, hey...you should open a restaurant. Your cooking standards very high. And your these foods displayed here all look so delicious.
That pepes ikan kembong especially looks so tempting.
If jemput saya datang makan, siap kan tiga pinggan nasi, ha ha...
Saya buat magic. Make three plates of rice disappear, ha ha.
Ada sambal belachan?
Have fun, stay young.
Lee.

Mas said...

setuju ngan uncle lee....
masakan akak memang best2...
terliurnya tengok masakan padang tu...

Wanieyra said...

Sedapnya......bila boleh makan ni

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...