Pages

Monday, January 24, 2011

NASI DAGANG GULAI IKAN TONGKOL


This menu is popular among the East Coast people especially Kelantan and Terengganu. The dish is made by cooking rice and glutinous rice together and blended with coconut milk once it is cooked. Serve with Gulai Ikan Tongkol (Tuna Curry), acar timun (cucumber pickles). It's delicious. The combination of coconut milk and fenugreek gave this dish it's unique aroma and taste.  I learned this dish from my staff. She made a very good Nasi Dagang using the brown glutinous rice. For the Gulai Ikan Tongkol recipe here I adapted from "Cooking With Marina Mustafa Blogspot". 

INGREDIENTS
For The Rice
1 kg rice / 1 kg beras
250g glutinous rice / 250 g beras pulut
1 cup coconut cream / 1 cawan santan pekat
5 cups coconut milk / 5 cawan santan cair
1 tbsp fenugreek / 1 sdt halba
5 shallots, thinly sliced / 5 ulas bawang merah
1 knob ginger, julienne / 1 " halia hiris

  1. Clean and soak both rice and glutinous rice overnight. Drained / Rendam beras dan beras pulut semalaman. Toskan
  2. Add 2 tsp salt into the coconut cream. / Masukkan 2 sdt garam dalam santan
  3. Steam the rice for about 20 minutes, add in coconut milk slowly. Mix well. / Kukus kedua-dua beras selama 20 minit, masukkan santan perlahan-lahan dan kacau rata.
  4. Steam for another 20 minutes. / Kukus semula lagi 20 minit.
  5. Add in coconut cream, fenugreek, shallots and ginger. Steam for another 5 minutes./Masukkan santan pekat, halba, bawang merah dan halia. Kukus lagi 5 minit.

For The Tuna Curry
Ingredients to blend :/ Bahan untuk kisar
2 tbsp chili paste / 2 sdb cili boh
8 shallots / 8 ulas bawang merah
3 garlic / 3 ulas bawang putih
1 inch fresh turmeric root / 1" kunyit hidup
1 inch galangal, sliced & blended / 1 " lengkuas


Ingredients to fry-dry & grind :/ Bahan untuk kisar kering
3 tsp coriander / 3 sdt ketumbar
1 tsp fennel / 1 sdt jintan manis
1/2 tsp cumin / 1/2 sdt jintan putih

Other Ingredients:
6 tuna slices, boiled with 1 slice of dried tamarind till cooked/ Ikan tongkol
3 tbsp oil for sauteeing / 3 sdb minyak masak
1 1/2 cups coconut milk / 1 1/2 cawan santan
2 stalks lemongrass, bruised / 2 batang serai dititik
1/2 cup tamarind juice / 1/2 cawan air asam jawa
1 tbsp kerisik (pounded fried grated-coconut) / 1 sdb kerisik
2 red chillies, cut into half but do not split / 2 cili merah belah dua
2 green chillies, cut into half but do not split / 2 cili hijau belah dua
1 tsp salt / 1 sdt garam
1 tsp sugar / 1 sdt gula



  1. Heat oil in a pot. Sautee' the blended ingredients & ground ingredients till it's fragrant./ Panaskan minyak dan tumis bahan blend basah dan bahan blen kering sehingg naik baunya.
  2. Put in the lemongrass and tamarind./ Masukkan serai dan asam jawa
  3. Put in the tuna slices. Let it boil./ Masukkan ikan dan biarkan ia mendidih.
  4. Pour the coconut milk. Put in the kerisik./ Masukkan santan dan kerisik
  5. Flavour with salt & sugar./ Garam dan gula ikut rasa
  6. Allow the flavours to combine by simmering it gently till the gravy thickens./ Renehkan sehingga kuah pekat.
_________________________________________________________________

Makanan Pantai Timur yang menjadi kegemaran semua. Saya mempelajari membuat Nasi Dagang ini dari anak buah di pejabat, orang Terengganu, biasanya kalau dia pulang Terengganu saya akan kirim rempah gulai ikan tongkol ni. Senang kalau dah teragak nak masak Nasi Dagang rempahnya dah ada.  Memang kegemaran saya, dan tiap kali kalau ke Terengganu pasti cari yang ori punya. Untuk kali ini saya menggunakan beras Nasi Dagang Merah, kebetulan ada. Saya beli di Pekan Rabu Alor Setar ketika berkunjung ke sana baru-baru ini. Resipi Gulai Ikan Tongkol ni saya ambil dari blog Cooking With Marina Mustafa, terpaksa buat sendirila kerana stok rempah gulai tak ada. Kepada yang belum pernah mencuba, cubala, membuatnya mudah aje.
__________________________________________________________________


Next Post - Kuih Bom Kelede




__________________________________________________________________


4 comments:

KakAsma said...

saya suka makan nasi dagang..amek resipi yer..tengok kak paty tayan pic nie memang meliurkan...

Ayu said...

salam kak paty,
kita pulak tak pernah makan nasi dagang, nasi daging adalah..heheh..rasa sini sikit dululah..

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Ya Cik Asma, dulu saya tak pandai makan Nasi Dagang tapi sekarang pantang jumpa. Sayang kat tempat saya sekarang ni susah nak dapat. Kalau teringin kena buat sendiri la.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Hem, kalau dekat Kak anta kat rumah Ayu. Untuk pengetahuan Ayu Gulai ikan tongkol ni kuahnya lain sedikit dari kari biasa. Apa pun Ayu kena cuba, kalau jalan-jalan ke Terengganu cari batik dan songket cari sekali NASI DAGANG.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...