Pages

Wednesday, January 19, 2011

APAM SALJU - BLOGGERS FAVOURITE




This is one of the bloggers favourites. Almost every blog I visited had tested this recipe. Again I was late, but then again don't want to be left out I tested in my kitchen. Not bad, easy to follow and beautiful. Perfect for party. This Apam is best serves with white grated coconut. For those who are in the same boat with me and wish to give a try, check out the recipe below. Recipe adapted from Izah Muffin Lovers

INGREDEINTS
2 cups cooked rice/ 2 cawan nasi
2 cups flour / 2 cawan tepung
2 cups rice flour / 2 cawan tepung beras 
1 cup brown sugar / 1 cawan gula pasir perang
3/4 cup sugar / 3/4 cawan gula
2 1/2 cups water / 2 1/2 cawan air
2 tsp dried yeast / 2 sdt yis kering (mauripan)
colouring of your favourite choice/ perwarna pilihan
grated coconut/ kelapa parut


PREPARATION
Blend water and rice till smooth and dissolved. / Blend nasi dengan air hingga hancur
Add in sugar and blend again. / Masukkan gula dan blend lagi.
In another bowl combine flour, rice flour and yeast./ Dalam bekas lain satukan semua tepung dan yis. 
Add in the blended mixture in the flour mixture. Mix well./ Masukkan adunan blend ke dalam adunan tepung dan kacau rata.
 Ferment for a minimum 3 hours. / Perap selama 3 jam.
Divide the mixture into different portion and colour your favourite choice/ bahagi adunan kepada beberap bahagian mengikut warna pilihan anda
Heat up steamer and steam for 15 minutes using a cupcake mold./ Panaskan kukusan dan kukus kuih selama 15 minit





------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Masih tidak mahu ketinggalan dengan trend semasa, walaupun kini ramai yang sudah beralih angin ke "Kek Alunan Kasih" saya masih berada dalam kategori Apam. Kali ini Apam Salju. Baru diuji di PATYSKITCHEN . Kepada yang seangkatan dengan saya dan baru nak mencuba silakan, saya mengambil resipi ini dari Izah Muffin Lovers. Apam ini sedap dan menarik. Kita boleh bermain dengan warna mengikut selera masing-masing. Apam ini senang dan kita tak perlu tension sama ada dia nak merekah atau tidak. Apam salju tak perlu merekah, kerana Apam ini sesuai dengan namanya salju dan sejuk mata memandang.
___________________________________________________________________________


5 comments:

hazila said...

Salam,
The combination colours are so nice. Like it....

Sofea said...

salam k.paty yg rajin...mmg sejuk mata memandang, apa tah lagi kalau dpt rasa..! ;)

izahdaut said...

yup, warna nyer sangat cantik dan sweet..akakk... banyak ni apam akan timbul ye...hehe..

EJHarraz said...

salam kak Paty,
comey2 apam dgn color yg menarik..very the cute apam..
kak, sy tengah duk tunggu kaswi kentang nih..lain dr lain, lom pernah buat lg..mesti special kan

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Salam semua, terima kasih ya kerana sudi memberi sweet comment. Kolor- mengolor ni bab anak-anak. Saya empat anak dara. Masing-masing pilih kolor masing-masing. Bab kosui kentang tu jap lagi kak upload. Tetapi sebelum baca kena tarik nafas panjang...Astagfirullahazim...... ada cite menarik disebalik kosui kentang tu. Tunggu.......

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...