Monday, January 31, 2011

MONDAY SPECIAL - PENNE IN CREAM SAUCE





A one-dish Italian-style meal with parmesan cheese is sure to hit the spot tonight. You add in sausage if you like. I like it simple. This creamy sauce is flavored with onion slices and minced garlic cooked in butter.  It's mild and flavorful.  Instead of using milk, sour cream was the dairy of choice.  


INGREDIENTS
1 tablespoon butter / 1 sdb mentega
1 tablespoon olive oil / 1 sdb minyak zaiton
1 medium onion, thinly sliced / 1 biji bawang besar hiris nipis-nipis
  • 3 garlic cloves, minced / 3 ulas bawang putih dicincang
  • 1 cup whipping cream / 1 cawan cream
  • parsley chopped / parsley cincang
  • 3 cups pound penne pasta / 3 cawan pasta penne
  • 1 cup freshly grated Parmesan cheese / 1 cawan keju parmesan parut
  • 2 cups chicken broth / 2 cawan stok ayam
  • 1/2 cup yogurt / 1/2 cawan yogurt
  • salts and pepper to taste / garam dan lada secukup rasa
  • 4 tbsp flour / 4 sdb tepung

PREPARATION

  1. Cook penne as per instructions . / Masak  pasta mengikut arahan pada pembalut.
  2. While the penne is cooking melt butter with oil in heavy large skillet over medium-high heat. Add onion and garlic and sauté until golden brown and tender, about 7 minutes. / Sementara menunggu pasta masak, panaskan butter, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan dan naik baunya, lebih kurang 7 minit.
  3. Pour sauce over pasta. Add 3/4 cup cheese and toss to coat. Sprinkle with remaining 1/4 cup cheese and 2 tablespoons parsley./ Curahkan sos keatas pasta dan masukkan 3/4 cawan cheese dan gaul rata. Taburkan daun parsley dan baki 1/4 cawan cheese diatas.

__________________________________________________________________

Pada entry terdahulu saya ada menyediakan penne dengan sos tomato, tetapi kepada yang kurang berminat dengan sos tomato bolehla cuba resipi ini yang menggunakan krim. Rasanya tentulah lemak dicampurkan dengan keju dan yogurt boleh mengimbangi sos supaya tidak terasa terlalu lemak. Anda boleh juga masukkan sausage yang digoreng dan diracit halus. Rasanya sajian ini sesuai untuk anak-anak, kalau anak anda meminati creamy mushroom soup pasti mereka akan meminati sajian ini.

__________________________________________________________________

Next Post - Simple Roast Chicken



__________________________________________________________________

6 comments:

hazila said...

Salam kak,
I love pasta. Sedap je nampak, selalu guna ready made sauce.

Nuridah said...

Salam kak Paty,

Wah ini kalau anak nur yg sulung nampak pasti habis 1 pinggan...kak,resipi akak yg akan dtg tu nampak sedap...nur tunggu nanti akak update.

Kak, skrg ni agak moody sikit dan mcm malas nak update blog tapi will start the engine during this holidays...hopefully...hehe...

Nieza said...

akak, saya bawa piring dah ni...nk mkn pasta ni...sedapnya saya sukalah kak..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieza bukan sahaja sepinggan satu kapal terbang Kak hantaq kat Nieza. Senang mai lagi Kak buat Mocha Latte kat Nieza, tak yah pi STARBUCKS, PATYSKITCHEN ada.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nur, jangan macam tu, Maz dah sepi Izah pula dah nak berundur, Kak baru nak bermula. Naik balik semangat, jom kita blogging.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Hazila, kalau tak berbaloi buat guna ready made sauce cukup, tetapi kalau tentera dah ramai kat rumah tak berbaloi ambil ready made, kena buatlah, tambah anak-anak menu macam ni dia orang makan berulang-ulang. So kita tukang masak ni kenala pandai budget.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...