Monday, June 27, 2016

LEPAT PISANG SEDAP


Lepat pisang bersama kopi "O" panas perghh memang terangkat. Kue favourite saya dan cukup suka jika berintikan kelapa parut. Membuatnya mudah, macam menyediakan kue kodok cuma lepat biasanya dibalut dengan daun pisang dan dikukus Dalam situasi tiada daun pisang boleh juga dikukus tapi namanya harus diubah menjadi lengat pisang.

Saya suka gandingan pisang berangan dan pisang emas, tapi cuma ada pisang berangan makanya itu sahaja yang saya guna Untuk lepat ini saya cuma letak 2 sdb gula merah untuk ceriakan warnanya, Gula tidak perlu banyak kerana pisang sudah cukup manis





Lepat Pisang

  • 11 biji pisang berangan 
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 sudu gula merah
  • 1 cawan kelapa parut putih + secubit garam
  • Daun pisang (layukan atas dapor seketika)


Cara Menyediakannya

1. Panaskan kukusan.
2. Pisang dilecek hingga hancur.
3. Kemudian gaulkan pisang bersama tepung dan gula
4. Letakkan sesudu di atas daun pisang dan letak inti kelapa di tengahnya. 
5. Lipatkan.
6. Kukus selama 20 minit.

7. Sejukkan dan hidangkan.
    Notes

    RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
    All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

    3 comments:

    adda syuhada said...

    sedapnyer...

    Norzanah Johari said...

    Assalam puan..is there other method to make this kueh as I dont hv periuk kukusan.

    Norzanah Johari said...

    Assalam puan..is there other method to make this kueh as I dont hv periuk kukusan.

    You Might Also Like These

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...