Pages

Tuesday, June 14, 2016

BUTTER CRAB WITH SALTED EGGS/ KETAM TELUR MASIN


Menu ini memang top di kebanyak seafood restaurant. Bagi yang belum pernah merasanya pasti rasa pelik tetapi hakikatnya masakan ini memang sedap. Resipinya sama seperti memuat butter chicken cuma ditambah telur masin yang direbus dan dilecek halus.

Jujur..ia memang addictive.



RESEPI KETAM TELUR MASIN

Goreng Ketam
  • 5 ekor ketam siap disiang.
  • 5 sudu tepung jagung dibancuh dengan air, lada sulah dan sedikit garam
  • minyak yang agak banyak


Kuah
  • 1/2 buku butter
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 sudu kecil lada sulah
  • 8 biji bawang putih dicincang halus
  • 3 tangkai daun kari
  • segenggam cili kering dipotong
  • 4 biji telur masin rebus dan lecek kuningnya


Cara-cara
  1. Memula gaulkan ketam dan bancuhan tepung jagung, kemudian goreng dalam minyak yang panas sehingga agak garing.. setelah siap, ketepikan. 
  2. Untuk kuah pulak panaskan 1/2 buku butter sehingga cair, kemudian tumiskan bawang putih, cili kering, daun kari dan telur masin.. Sebelum tu lenyek telur masin.. Kak Pilla cuma amik 1 biji telur putih dan 4 kuning telur masin.. Jangan ambil semua bahagian putih takut masin ;) kemudian masukkan 1/2 tin susu cair dan kacau rata-rata.. Boleh rasa kuah tu.. masukan ketam dan kacau hingga sebati..
 Notes


RECIPE SOURCE:  Patyskitchen.blogspot.com
All images & content are copyright protected. Please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank  You.

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...