mudah..sedap dan ranggup...tapi awas ya..yang diabetic jangan sekali dekati cookies ni..cukup manis.
Di perbuat dari putih telur dan gulanya..cuma yang boleh menjadi faktor penolak membuat meringue ini ialah lamanya masa yang perlu diambil ketika membakar.
Untuk mendapatkan meringue yang cantik berkilat dan kering seharusnya dibakar dialam oven pada suhu 100 C selama 1 1/2 - 2 jam...Pandai bermain dengan warna meringue anda pasti cantik dan menawan.
Sweet Pink Meringue Cookies
Prep time
20
Cook time
90
Total time
110 min
1/4 sdt krim of tartar
1/4 sudu teh garam
100 g gula halus
100 g gula ising
1/4 sdt esen vanilla
Instructions
Pukul putih telur dan krim of tartar sehingga kembang.
Masukkan sedikit garam dan terus pukul sehingga menjadi soft peak. Sambil pukul sambil masukkan gula sehingga habis.
Kaupkan gula ising perlahan-lahan sehingga sekata.
Masukkan juga esen vanila dan kaup rata
Masukkan dalam piping bag dan pipe atas loyang yang dialas dengan parchment paper
Bakar selama 1 - 1 1/2 jam...padamkan api oven dan biarkan merinngue dalam oven selama 1 jam lagi dengan pintu oven dibuka sedikit.
Masukkan dalam bekas kedap dan simpan.
@PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.
1 comment:
salam..
kak...
resepi ni tak sama ke dengan basic meringue kiss tu ye? kenapa lama sangat nak bakar sampai 2 jam..tak hangus ke?
Post a Comment