Resipi versi Chef Wan ni memang sedap. Keknya lembap dan lembut. penggunaan sirap lemon menambahkan kelazatan kek ini. Kek yang sesuai buat minum petang.
Ingredients
1/2 cawan kaskas berwarna gelap
1/2 cawan susu segar
340 g mentega
1 1/4 cawan + 1/4 cawan gula
2 sdb jus lemon
1 sdb parutan kulit lemon
8 biji telur diasingkan kuning dan putih
2 cawan tepung kek
1/4 sdt garam
1/2 cawan susu segar
340 g mentega
1 1/4 cawan + 1/4 cawan gula
2 sdb jus lemon
1 sdb parutan kulit lemon
8 biji telur diasingkan kuning dan putih
2 cawan tepung kek
1/4 sdt garam
Cara Membuatnya
- Rendam kaskas dengan susu sekurang-kuranya 4 jam. Bilas dengan air dan tos betul-betul
- Putar mentega dan sedikit demi sedikit masukkan gula 1 1/4 cawan. Pukul dan masukkan jus dan kulit lemon
- Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji..pukul betul-betul setiap kalai menambahkan telur sehingga ringan dan gebu.
- Di dalam mangkok lain pukul putih telur sehingga kembang. masukkan 1/4 cawan gula dan pukul sehingga kembang
- Ayakkan tepung dan garam. perlahan-lahan kaup dan balikkan ke dalam adunan mentega dalam tiga bahagian berselang seli dengan adunan putih telur
- Tuang adunan ke dalam acuan kek dan bakar selama 60 minit pada 175 C
Sirap
1/4 cawan jus lemon
1/4 cawan jus oren
1/3 cawan gula ising
Untuk kek yang masam, buat sirap dengan mencapurkan jus lemon dan jus oren. Masukkan gula serbuk dan kacau sehingga gula larut. Apabila kek sejuk cucuk-cucukkan permukaannya dengan garfu dan tuang sirap ke atasnya rata-rata. Sejukkan kek ke dalam acuan supaya sirap betul-betul meresap ke dalam kek.
Note :- kalau suke boleh juga dibuat lemon glaze di curah ke atas kek
No comments:
Post a Comment