Satu lagi resipi yang cukup mantap menggunakan pastry. Kalau anda peminat Martha Stewart show pasti akan teruja melihat Martha dengan Chef jemputanya menyediakan Chicken Pot Pie ini. Menu yang famous di barat terutama di restaurant dan cafe.
Kalau di Malaysia saya paling suka yang disediakan di DOME CAFE atau Harrods Cafe di KLCC. Sedap resipi ini..biasanya creamy chicken atau creamy mushroom soup dibawah dan ditutupi dengan lapisan pastry....my favourite.....and saya recommend anda mencubanya.
Chicken Pot Pie
Prep time
Cook time
Total time
Ingredients
Puff Pastry
Telur untuk sapuan
Intinya
250 isi ayam dipotong dadu
2 sdb mentega
1 biji bawang besar didadu
1 carrot dipotong dadu
2 biji kentang dipotong dadu
1 batang celery dipotong menyerong
1/4 cawan tepung
1 sdt thyme
1/4 cawan kacan peas frozen
2 sdb pasley yang dicincang
1/2 sdt serbuk lada hitam
2 cawan stok ayam
garam secukup rasa
Instructions
- Panaskan mentega. Tumis bawang besar sehingga layu
- Masukkan ayam dan masak seketika, kemudian masukkan ubi kentang
- Masukkan carrot dan masukkan tepung kacau rata.
- Masukkan stok ayam, lada hitam pasley, garam dan thyme
- Biarkan atas api sehingga semua bahan agak empuk.
- Akhir sekali masukkan kacang peas dan biar seketika.
- Padamkan api dan sendukkan kedalam mangkok kecil.
- Tutup dengan pastry, sapu dengan telur di atas dan bakar 25-30 atau sehingga kekuningan
@PATYSKITCHEN, All images and content are copyright protected. Please do not use my images without prior permission. If you want to republish this recipe, please rewrite.
No comments:
Post a Comment