Wednesday, November 16, 2011

TEMPE SAMBAL IJO


This Sambal Tempe make a good match with Chicken Padang Style. I love this..and sometimes I just ate the sambal with rice. Simple and satisfying.

INGREDIENTS
3 tempe cut into small bites, spread with turmeric powder and deep fry till golden brown / 3 keping tempe dipotong kecil, gaul dengan garam kunyit dan goreng hingga kekuningan
3 tofu deep fry and cut into small cubes / 3 keping tofu digoreng dan dipotong kepada kube kecil.
3 tsp cooking oil / 3 sdb minyak masak
salts to taste / garam secukup rasa

For The Sambal

7 green chilies / 7 biji cili hijau
2 onion / 2 biji bawang besar

Fry both ingredients and pound. (not to fine) / Goreng minyak dan tumbuk kasar.

PREPARATIONS
Heat up oil,saute the sambal paste till fragrant. Add salts to taste and finally add the tempe and tofu. / Panaskan minyak dan tumis sambal sehingga naik baunya. Masukkan garam secukup rasa. Akhir sekali masukkan tempe dan tofu

Ready to serve/ Siap dihidang

_______________________________________________________________

Sambal tempe ini merupakan satu gandingan yang mantap bersama Ayam Masak Padang. Cukup serasi dan menyelerakan. Sedap dan mudah membuatnya. Kadang-kadang tak perlu lauk laincukup nasi panas dengan sambal tempe ini.

Next Post - Kerabu Nangka / Jack Fruits Salad

_______________________________________________________________

2 comments:

hazila said...

Salam kak,
Saya suka apa apa pun masakan kalau letak tempe. kalau malas sgt, saya goreng je then cicah sambal kicap.

cik cek said...

Aduhai! ni lagi satu menu best punya...tempe...emmm...memang fav cek ni...

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...