Saturday, November 12, 2011

SQUID IN BLACK INK / SOTONG MASAK HITAM


It's quite unusual to cook squid with the black ink intact, but this is heavenly delicious. My favourite childhood dish. When mom bought squid we will request for this black ink recipe. Trust me it's tasty and easy to prepare.


Ingredients
Recipe adapted from BEST WAN

5 tsp Vegetable Oil
7 Shallots (Red Onions), peeled and sliced thinly
3 Garlic cloves, peeled and sliced thinly
800 g / 1 3/4 pound Squid, cleaned and washed - retain the Ink
1 large Red Onion, peeled and sliced thinly
3 stalks Lemongrass (Serai), sliced thinly
3 Red Chilies, cut lengthwise and remove seeds
1 piece Ginger, thinly sliced
1 Tbsp / 1/2 fl oz Tamarind Juice (Assam Juice) - mix Tamarind Pulp with hot water, strain
1 cup Water
Salt to taste
Sugar to taste

Method

Wash and cut Squid tubes and flatten. Use a sharp knife to score (shallow cut) the Squid in a criss-crossed diamond-shaped pattern - Or chop whole Squid tubes into 1cm rings. 

Heat Cooking Oil in a wok. Stir-fry Shallots, Ginger and Garlic until brown. 

Add in Lemongrass, sauté for several minutes.

Add in Squid, Tamarind Juice, Squid Ink, Red Onion and Chili. 

Flavour with salt, pepper and sugar to taste. 

Cook for several minutes and serve.

_________________________________________________________________

Ini adalah lauk kesukaan di zaman persekolahan. Kalau arwah umi beli sotong inilah yang kita orang minta,...masak hitam...sedap dan mudah menyediakan, tak payah susah-susah hendak membuang ink hitamnya. Sedap dengan nasi panas dan pastinya dengan sambal belacan.

Next Post - Cinnamon Custard 

_________________________________________________________________


6 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam kak paty.apa kabar?lamanyaaaaa xsinggah kat sini.akak sihat?biasa kat umah atie ni klu ada sotong..masak sambal/kari jer.

cik cek said...

Kak Paty...
Ingat masa kekecik dulu...arwah mak selalu masak sotong cam gini...suka makan...tapi anak2 cek tak suka pulak...bila masak kenala buang ink hitam tu...

HomeKreation said...

Salam KakPaty. Tak pernah lagi Along makan sotong tak buang ink dia... tak berani kot nak cuba... rasa camna ya KakPaty?

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam azatiesayang...sekali-sekala boleh la cuba ni, anak-anak asti suka, macam masak kica gitu.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Cik Cek..resipi ini memang resipi orang dolu-dolu...sebab tu akak suka resipi zaman persekolahan akak. Ditangga kedua selepas ayam mamsak kicap.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Along rigu kalau tak coba....kalau Along tak berani masak Along try kat Khaty's Kitchen cafe Dato" Khatijah Irahim di PJ,di sana ada menu ni tapi rasanya agak lain sedikit mungkin Dato ada masukkan belajar, akak buat simple aje main tumis...Caya cakap akak seda Along....

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...