Thursday, November 10, 2011

SOUR CREAMPUMPKIN BREAD





My son tend to have this bad habit of sudden crave for something sweet after meals or when ever we are resting watching movie. When this happened I have to cracked my head to think of something fast and yummy. Pudding will definitely take an advance time to prepare, our local kuih also need time to set before slicing....so the best way to anticipate this sudden crave will definitely be quick bread or muffins. I love making quick bread....just put ever thing together and bake. It's simple fast and definitely delectable to satisfy your sweet tooth. This quick bread is one of my family favourite, it dense and crunchy outside.


Ingredients:
1/2 cup butter / 1/2 cawan mentega
1 cup sugar / 1 cawan gula
2 eggs / 2 biji telur
1 teaspoon vanilla / 1 sdt vanila
1 1/2 cups whole wheat flour / 1 1/2 cawan tepung whole wheat
1 teaspoon baking soda / 1 sdt baking soda
1/2 teaspoon salt / 1/2 sdt garam
1 cup pumpkin puree / 1 cawan pati lau
1/2 cup sour cream / 1/2 cawan krim masam
1 teaspoon cinnamon / 1 sdt serbuk kayu manis
1/2 teaspoon nutmeg / 1/2 sdt serbuk pala
1 cup roasted pumpkin seed / 1 cawan biji labu panggang


Directions:

1 Cream the butter and sugar together. Stir in the eggs and vanilla. Stir flour, baking soda, and salt together and add to the butter and sugar. Add the pumpkin, sour cream, cinnamon and nutmeg. Stir./ Pukul mentega dengan gula sehingga sebati. Masukkan bahan kering, pati labu, krim masam, serbuk kayu manis dan serbuk pala.

2 Bake in a greased loaf pan at 350*F for 10 minutes, remove from oven and sprinkle the pumpkin seed. rebaked for another 400 minutes./ Bakar pada suhu 350 F selama 10 minit. Keluarkan dan taburkan biji labu, bakar semula selama 40 minit lagi sehingga masak

Let cool, slice and serve as-is!/ Sejukkan semula dipotong...




Note from the Cook:

You can use the same recipe for muffin. Bake in muffin pan it turned out as Pumpkin Muffins. 2-1 recipe of your preference 
________________________________________________________________________

Anak teruna saya yang seorang ini mungkin udah mengikut tabiat saya suka benda-benda yang manis selepas makan, pendek kata kalau Odin pulang bercuti di rumah, wajib sediakan dessert!!. Kalau keinginan itu datang tiba-tiba, pening kepala dibuatnya nak memikirkan apa yang hendak disediakan. Orangnya cerewet juga tak mahu yang dibeli nak umi buat juga.....Kalau pudding atau agar-gar kena tunggu sehingga beku...kalau kuih Melayu pun macam tu juga nak kena kukus dan tunggu betul-betul sejuk baru bolehpotong...so cara terbaik yalah membuat sesuatu yang ringkas, cepat dan sedap. Jadi Roti Labu ini adalah salah satu daripadanya. Roti ini dinamakan Quick Bread yang tidak memerlukan yis untuk diperap dan tunggu naik dua kali ganda.

Roti ini dikategorikan sebagai quick bread, kerana semua bahan dicampurkan sekali dan terus bakar. Cukup mudah.

Next Post Spaghetti Marinara


________________________________________________________________________

6 comments:

Chik Mimi said...

kak paty nampak sedap ler

Nieza said...

menarik roti ni kak...gebus jer..:)

Lady Lavender said...

dah 2,3 hari saya beli pumpkin, tengah duk berkira-kira nak muffin ke, pumpkin cheese cake ke, pumpkín cake ke. Bila tengok resepi simple kat blog akak ni rasanya yg ni lah kot akan saya cuba. Thanks for sharing the recipe akak :-)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Chik Mimi,memang sedap, sedap lagi makan panas-panas.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Nieza, hem pumpkin loaf macam tak yah nak risau jadi ke tak jadi....memang guarantee jadi sebab tu akak suka no yeast bread.

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Salam Lady Lavender, itulah akak kalau nak tekak nak yang manis-manis akak cekau resipi yang simple, bahan yang sentiasa ada. Loaf ini memang simple sedap tak yah takut kalau tak jadi pasti jadi aje, main campur aje semua bahan. Cubalah kuci lau tu tak yah pun tak apa.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...