Saturday, November 26, 2011

STIR FRY EGGPLANT /TUMIS TERUNG


Simple eggplant recipe that only took less then 10 minutes. If you love eggplant this is the one for you, less ingredients, tasty and really satisfying. This recipe also suitable as vegetarian diet.

INGREDIENTS
2 long eggplant, halved and cut diagonal / 2 batang terung panjang dibelah dua dan dihiris menyerong
1 red chili cut diagonal / 1 biji cili merah dipotong menyerong
1 green chili cut diagonal / 1 cili hijau dipotong menyerong
1 onion thinly slice / 1 bawang besar dihiris nipis
dash of pepper / sedikit lada sulah

salts to taste / garam secukup rasa
1 tsp turmeric powder / 1 sdt serbuk kunyit
sufficient oil for frying eggplant / minyak secukupnya untuk menggoreng terung

PREPARATIONS
Rub slice eggplants with turmeric powder and salts. Fry till soft and drain oil / Gaulkan terung dengan garam kunyit dan kuring sehingga terung lembut. Angkat dan toskan.

Heat up 2 tbsp oil and saute onion till soft. Add both green and re chili. Add salts and pepper and finally add in the fried eggplants. Ready to serve / Panaskan minyak dan tumis bawang besar. Masukkan cili merah dan cili hijau. Masukkan garam dan lada. Akhir sekali masukkan terung. Jangan terlalu. Angkat dan hidang.

_________________________________________________________________

Terung goreng yang ringkas dan menyelerakan. Tidak tahu dengan anda, jika saya, saya lebih gemar makannya begitu aje tanpa diganggu dengan lauk-lauk lain. Cukup memuaskan. Mudah dan menjimatkan

Next Post - Blueberry Lemon Yogurt Loaf



_________________________________________________________________

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...