Pages

Sunday, February 20, 2011

MEE SANGGUL GORENG/ FRIED MEE SANGGUL


Sanggul literally means "hair bun", this noodles resemblance lady's hair bun. The noodles are dried and like bihun, it has to be soaked before you cook. I first encounter this dish during my visit to my relative in Muar. Never tried this noodles before and never thought that it was delicious. Since then these noodles became one of my stock items. Try this and I bet this tasty dish will soon be one of your favourites.




INGREDIENTS
1 packet "sanggul noodles - soaked till soft / 1 paket mi sanggul - rendam hingga lembut
200 gm fresh shrimp shelled / 200 gm udang basah buang kulit
1 packet fish balls -20 pcs - halved / 1 paket bebola ikan belah dua
2 cups bean sprouts / 2 cawan taugeh dibersihkan
3 strand green mustard  cut / 3 batang sawi hijau potong
2 eggs - made thin omeletter and slice / 2 biji telur, dadarkan dihiris nipis
5 tbsp oil / 5 sdb minyak
1 onion slice thinly / 1 biji bawang besar hiris nipis-nipis.
For Grinding/Blend
15 dried chilies - soaked / 15 cili kering rendam
5 shallots / 5 biji bawang merah
5 cloves garlic / 5 ulas bawang putih

Blend all and put aside / Blend semua dan letak sebelah

For seasoning
2 tbsp tomato sauce / 2 sdb sos tomato
1 sdb oyster sauce / 1 sdb sos tiram
3 sdb light soya sauce / 3 sdb kicap cair
1 tbsp dark soya sauce / 1 sdb kicap pekat
2 tbsp tamarind jus / 2 sdb air asam jawa
salt and sugar to taste / garam dan gula secukup rasa

PREPARATION
  1. Heat up oil, saute onion till brown and fragrant. Add in chili paste and stir fried till fragrant. Add in shrimps, and fish balls. Continuing stirring until shrimps and fishballs are done./ Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga naik baunya dan garing. masukkan bahan blend tadi. Kacau sehingga garing dan naik baunya.Masukkan udang dan fish balls. Kacau sehingga udang masak.
  2. Add in mustard stalk and seasoning. Add water and continue stirring. Add in noodles, and green mustard. Cook for another 5 minutes and finally add in bean sprouts. Mix well till noodles are done. / Masukkan batang sawi dan bahan-bahan sos. Masukkan sedikit air jika perlu. Masukkan mee dan sawi. masak lagi 5 minit dan akhir sekali masukkan taugeh. Kacau biarkan rata dan padamkan api. Sendukkan dalam pinggan hidang dan hias dengan udang goreng dan telur dadar tadi. Taburkan daun bawang dan bawang goreng. 
  3. Off heat and spoon on serving plate. Serves with fried shrimps, and omelette. Before serving sprinkle some spring onions and fried shallots.





__________________________________________________________________

Nama yang agak unik, Mee Sanggul. Sebenarnya mee ini menyerupai sanggul wanita, dibentuk bulat-bulat - lihat gambar 1. Seperti bihun perlu direndam dahulu sebelum dimasak. Saya pun baru belajar makan mee ni, pernah lihat dikedai tetapi tak tahu membuatnya sehinggalah saya dijamukan mee ni ketika berkunjung ke rumah saudara di Muar. Sedap rupanya. Sejak dari itu mee ini selain dari maggi dijadikan stok "darurat" jika ada tetamu yang datang ke rumah secara terkejut tergempar.  Cara membuat mee ini sama macam mee goreng yang lain. Mee ini agak kenyal sedikit. Jika suka boleh juga ditaburkan kacang tanah tumbuk ketika makan.

__________________________________________________________________

Next Post - Holiday Platter



__________________________________________________________________


6 comments:

Unknown said...

Assalam kak ...mee sanggul memang my fav tu...lama tak mkn..terlioq dh ni..hehe

TopsyTurvyMum said...

nampak sungguh mengiurkan!

Wanieyra said...

tak pernah makan mee sanggul.....singgah makan sini boleh

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Salam Nieza, nanti Kak courierkan. Mmg syok mee ni.

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Salam TopsyTurvyMum, memang sedap mee ni cubalah buat breakfast hujung minggu.

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Salam Wanieyra, sila-sila buat macam umah sendiri ya.

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...