Sunday, May 24, 2015

HOMEMADE SALTED CARAMEL I


Salted Karamel ini sedap jika dimasukkan pada kek atau frosting kek. Terdapat dua cara menyediakannya, satu dengan menghanguskan gula terlebih dahulu dan cara kedua dengan memasukkan semua bahan sekali dan masak atas api sehingga ia menjadi gula hangus.

Untuk resipi saya kali ini saya menggunakan gula perang kerana saya lebih gemar karamel yang berwarna gelap. Karamel ini boleh bertahan lama dan boleh disediakan lebih awal jika suka.




5.0 from 2 reviews
Homemade Salted Caramel
Print

  • 1 cawan gula pasir
  • 90 g mentega ( 6 sdb)
  • 1/2 cawan krim
  • sedikit garam


  1. Masukkan gula dalam periuk dan hanguskan
  2. Bila gula sudah cair masukkan mentega sambil dikacau
  3. Masukkan kirim dan terus kacau supaya tidak keras dan berketul
  4. Akhir sekali angkat dari api dan masukkan garam
Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You


2 comments:

Madeline Tan said...

Hi, I am still new in cooking/baking. This recipe pakai cream. Full cream milk is it? :)

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

You can use non diary whip cream

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...