Sunday, May 24, 2015

SARDINE SQUARE /EPOK-EPOK SARDINE


Karipap, epok-epok merupakan kuih kegemaran masyarakat Malaysia tidak kira apa bangsa dan tidak kira apa inti di dalamnya. Favourite buat sarapan pagi, minum petang dan juga majlis. Penting badi penyediaan karipap ialah intinya mesti sedap dan kulitnya mesti ranggup

Karipap ini boleh juga difrozenkan dan banyak juga yang mengusaha buiness frozen ini. Saya selalu mengambil kesempatan hujung minggu menyediakan karipap frozen...senang jika kesuntukan masa untuk siapkan sarapan atau minum petang..boleh la digoreng...dan untuk membezakan karipap frozen saya yang sardin saya klim empat segai, untuk daging saya klim bulat manakala untuk ayam atau keledek saya klim biasa..so automatik kita sudah tahu intinya.


PrintEpok-Epok Sardin
Untuk Inti       
  • 1 tin besar ardine tos airnya dan racik2kan 
  • 2 biji bawang besar dicincang halus
  • 2 biji cili hiju dihiris nipis
  • 2 biji cili merah dihiris nipis
  • 2 sdb minyak masak
  • 2 sdb pes cili
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk halus
  • 1 halia ditumbuk halus
  • 1 sdt air 
  • garam dan gula secukup rasa
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu
  2. Masukkan cili pes, bawang putih dan halia, tumis sehingga naik baunya
  3. Masukkan garam, sedikit sos sardin, cili hijau dan cili merah serta air asam
  4. Biar atas dapur sehingga agak kering
  5. Angkat dan sejukkan
Untuk kulitnya
  • 500 g tepung
  • 1/ 2 cawan minyak masak
  • 2 sdb majerine
  • air garam secukupnya 

  1. Panaskan minyak dengan margerin
  2. Curah pada tepung dan gaul sehingga menjadi serbuk roti
  3. Masukkan air garam sehingga adunan menjadi doh yang tidak melekat.
  4. Rehatkan doh seketika 15 - 20 minit
  5. Uli dan canai, masukkan inti dan klim tepi.
  6. Panaskan minyak dan goreng deep fry sehingga kekuningan



Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

1 comment:

KATIMAN SURABAYA said...

Assalamualaikum.wr.wb. perkenalkan nama saya katiman dari surabaya kerja tki di malaysia, saat menulis ini saya teringat memory masa lalu..saya sangat tergugah hati melihat coretan hati yang bapak tulis. saya jadi teringat tentang masa-masa sulit dulu,karena iktiar dan usaha , seolah2 menjadi dendam bukan lagi motivasi, cuma satu tujuan saya pada saat bagaiman caranya untuk bangkit..singkat kata berbagai macam iktiar dan cara yang saya lalui, mengingat pada saat itu hutang saya 1,2m yang tidak sedikit, belum lagi bunga renternir yang bertambah. karena usaha, kesungguhan hati, akhirnya menemukan jalan /solusi . saya percaya ALLAH ITU TIDAK DIAM MAHA PENYAYANG , cobaan itu bukan lah ujian tapi hadiah yang tersilmut untuk kebahagiaan yang sebenar2nya. Sudah banyak para normal yg kami mintai angka togel cuma MBAH WITJAKSONO yg berhasil memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus. jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH WITJAKSONO di: 0852_2223_1459. ingat kesempatan tidak akan datang untuk yang kedua kalinya
KLIK-> BOCORAN TOTO MALAYSIA 2D 3D 4D 6D

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...