Wednesday, May 06, 2015

BAKED BLUEBERRY CHEESECAKE


Resipi ini hilang dari list saya dan kebetulan ada yang bertanyakan the best cheesecake maka saya terpaksa menulisnya kembali.

This is one of my best cheesecake, saya masukkan sedikit krim putar dan sour cream..memang lemak dan berkerim. Untuk toppingnya saya letakkan blueberry filling dan hias bersama rim putar. Seperti cheesecake lain semua tips dan pantang larangnya harus diikuti bagi mendapatkan permukaan kek yang cantik dan kek sekata masaknya

PrintBaked Blueberry Cheesecake
Untuk Basenya
  • 2 cawan biskut digstive dihancurkan
  • 50 g mentega cair
  • 2 sdb gula perang

 Satukan semua bahan dan masukkan ke dalam acuan loose - spring form dan tekan rata 

Untuk Filling Cheesenya
  • 900 g krim cheese
  • 225 g gula caster
  • 4 biji telur + 1 kuning telur
  • 160 ml krim putar
  • 160 ml krim masam /yogurt
  • 1 1/2 sdb tepung jagung
  • 1 1/2 sdt esen vanilla

Pukul krim cheese dengan gula sehingga kembang. Masukkan taelur dan pukul rata. Masukkan yogurt dan tepung jagung dan gaul rata. Masukkan krim putar. Akhir sekali masukkan vanila esen dan jus lemon. Tuang adunan kedalam acuan biskut tadi dan bakar cara water bath pada suhu 325 F selama 45 minit. Padamkan oven buka sedikit pintu oven dan biar kek sejuk sekurang-kurangnya 1 jam baru dikeluarkan dan sejuk di dalam fridge sebelum dihidang,

Tuangkan blueberry fillings dan hias sedikit krim putar







Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...