Friday, May 01, 2015

BUAH MELAKA LABU


Labu kuning, selain daripada lepat dan kuih koci, sedap juga dibuat onde-onde gula Melaka. Saya gunakan sedikit tepung pulut untuk mendapatkan liuta-liutnya. Cara menyediakannya sama seperti onde-onde biasa dan sedap buat pemanis berbuka. 



5.0 from 1 reviews

PrintBuah Melaka Labu


  • 2 cawan labu direbus dan dilecek
  • 2 cawan tepung pulut
  • 1 gula Melaka dihiris
  • 1/2 biji kelapa parut putih
  • secubit garam
  • daun pandan dan air secukupnya

Cara Menyediakannya

  1. Satukan labu lecek dengan taepung pulut. Gaul sebati dan jika lembik tambahkan tepung
  2. Bahagi adunan kepada bebola kecil
  3. Masukkan hirisan gula Melaka dan bentuk seperti guli. Habiskan semua adunan.
  4. Masak air dalam periuk dan masukkan daun pandan
  5. Bila air mendidih masukkan bebola labu itu sedikit demi sedikit.
  6. Bebola akan timbul bila sudah masak, Angkat dan toskan
  7. Gaulkan dengan kelapa yang telah digaul dengan garam, Siap dihidang.

Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...