Pages

Sunday, May 24, 2015

THE MAGIC CUSTARD SLICE


Kenapa Magic....ha..ha..magicnya terletak kepada kenikmatannya dan bagaimana kek ini daripada bahan yang simple boleh terhasil 3 lapisan tektur yang menakjubkan, lapisan bawah seperti fudge, lapisan tengah seperti kastad dan lapisan atas seperti sponge cake al kisahnya magic terjadi didalam oven...dimana lapisan ini terjadi tersendiri.

Mudah menyediakanya dan bahannya juga mudah dan sentiasa ada digerobok dapur. Good dessert untuk sajian petang. Boleh divariasikan dengan meletakkan koko jika suka. Dengan sukatan yang sama anda cuma perlu memasukkan 1/2 cawan serbuk koko maka terhasil lah THE MAGIC CHOCOLATE SLICE pula.

Worth trying...dan pastinya akan mencuba lagi sebab layer saya kurang jelas...





5.0 from 2 reviews
The Magic Custard Slice
Print


  • 4 biji telur diasing putih dan kuning
  • 3/4 cawan gula
  • 3/4 cawan tepung
  • 1/2 cawan mentega dicairkan
  • 2 cawan susu suam
  • 1 sdt esen vanila
  • gula ising untuk tabur


Cara Menyediakannya

  1. Panaskan oven pada suhu 180 C
  2. Alas acuan 8" dengan kertas dan sapu mentega
  3. Pukul kuning telur dengan gula sehingga putih dan gebu.
  4. Masukkan mentega cair, pukul dan masukkan tepung dan masukkan susu dan esen vanilla
  5. Pukul sehingga sebati 
  6. Putih telur dipukul berasingan sehingga kental (peak)
  7. Masukkan putih telur kedalam adunan sedikit demi sedikit (saya bahagi kepada tiga), kaup dengan spatula sehingga sebati.
  8. Tuang ke dalam acuan dan bakar selama 60 minit.(saya bakar api bawah selama 30 minit dan api atas bawah selama 30 minit untuk mendapatkan warna sekata

Recipe Source :- PATYSKITCHEN

@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...