Pages

Tuesday, January 20, 2015

POPIAH GUNTING BERSIRA




Snak/kudapan yang cukup mudah dan tidak memerlukan banyak bahan untuk menyediakanya, cuma kulit popiah yang disiraan dengan cili. Jika suka ikan bilis, kacang tanah mahupun kacang gajus boleh digaulkan sekali. Cara penyediaanya ditunjukkan dengan step-by step.

Selamat Mencuba..!!!


Popiah Gunting Bersira

YIELD: 4 Jar   PREP TIME: 30 minutes   COOK TIME: 45

INGREDIENTS

  • 1 paket kulit poppiah size besar
  • 1 biji telur ayam dipecahkan
  • Minyak secukupnya untuk menggoreng
Untuk Siranya
  • 15 tangkai cili kering direndam
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 sdb gula
  • 1 sdt air asam jawa
  • 1/ c11n bijan yang sudah dipanggang
  • garam secukup rasa dan sedikit kube pati ayam
DIRECTIONS:

  1. Popiah digulung dan digunting mengikut gambarajah
  2. Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan angkat dan sejukkan

Untuk Membuat Sirannya
1. Panaskan minyak dan tumis cili pes tadi..biar 5 minit
2. Masukkan gula dan garam
3. Masukkan asam jawa.
4. Biar agak pekat sedikit dan padamkan api
5. Sejukkan seketika..baru masukan popiah yang digoreng tadi gaul rata dan masukkan bijan...sejukkan baru masuk dalam balang


NOTES:



Recipe Source :- PATYSKITCHEN
@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...