Saturday, January 17, 2015

BROWN SUGAR BUTTERSCOTCH CUPCAKES


Jujur saya cakap this is one of the best....brown sugar cupcakes reipi dari Sally Baking Addiction ternyata menarik dan sedap. Cupcake ini bukan sahaja di frost dengan butterscotch malah dimasukkan butterscotch sebagai fillingnya...memang ummphh...lembut...lembap dan lemak.

Untuk tambah double dosenya saya panggangkan sedikit kacang macadamia sebagai hiasan...presentable dan sesuai untuk party dan functions.




Print

Brown Sugar Butterscotch Cupcakes

YIELD: 12   PREP TIME: 20 minutes   COOK TIME: 40

INGREDIENTS

BUTTERSCOTCH SAUCE
  • 60 g mentega
  • 150 g gula perang
  • 180 ml krim putar
  • 2 sdt  vanilla extract
  • 1/2 sdt garam
 BROWN SUGAR CUPCAKES
  • 210 g tepung
  • 1/2 sdt baking powder
  • 1/4 sdt baking soda
  • 1/2 sdt garam
  • 200 g gula perang
  • 115 g mentega dicairkan
  • 1 biji telur
  • 1/4 cawan yogurt*
  • 3/4 cawan susu*
  • 1 sdb  vanilla

 VANILLA FROSTING
  • 230 g mentega
  • 3-4 cawan gula ising
  • 1/4 cawan krim putar*
  • 2  sdt  vanilla extract1 cup granulated sugar
  • 1 tablespoon light corn syrup
  • 1/4 cup water
  • 1/2 cup heavy cream, heated until warm
  • 2 tablespoons unsalted butter, softened
  • 1 teaspoon fine grain sea salt (or more to taste)
  • 1 teaspoon pure vanilla extract

DIRECTIONS:

Untuk membuat  butterscotch:  Dalam periuk cairkan mentega diatas api sederhana.  Masukan gula perang  diikuti dengan krim. Biarkan adunan mendidih dan pekat selama 5 minit tanpa dikacau. Angkat dari api dan maukkan garam dan vanilla ambail dikacau biarkan sejuk.

Panaskan  oven to 350F degrees. Alas acuan muffin dan letak sebelah.

Untuk Membuat cupcakes: Satukan semua bahan kering. Cairkan mentega dan masukkan gaul perang sambil dikacau supaya tidak bergentel. Masukkan telur, yogurt, susu dan vanilla pukul sehingga sebati.  Perlahan-lahan masukkan bahan kering dan kacau supaya tidak bergentel. Bahagikan adunan sama rata dan bakar selama 20 minit atau sehingga masak. Sejukkan


Untuk Membuat frosting: Pukul  mentega selama 3 minit atau sehingga lembut dan gebu. Masukkan gula ising dan pukul sehingga gebu. Tambah krim jika froting terlalu pekat dan tambah gula jika terlalu lembik..boleh agak-agak.




Mengisi dan Menghias cupcakes: Isi butterscotch dalam botol mayo dan isikan sos dalam cupcake..lihat gambar. Hias dengan frosting dan butterscotch.



NOTES:


@PATYSKITCHEN, all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. If you want to republish this recipe, please re-write the recipe in yotur own words, or simply link back to this post for the recipe. Thank You

No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...