Jalan-jalan di Kedah singgah di Pekan Rabu, adik manis di sana perkenalkan saya dengan pes tom yum putih di tulisnya Tom Kha saya fikirkan yang saya pernah masak Tom Kha Gai tetapi rupanya ia adalah pes tom yum biasa versi putih ha...ha sedap juga dan sesuai bagi yang tidak sukakan pedas
Seafood Tom Yum Putih
Yield: - lebih kurang 5 orang makan
Lauk favourite di rantau ini biasanya merah tapi kali ini kita buat putih jernih Bahannya lebih kurang sama cuma ditukar pes tomyum merah ke taum yum putih
- 2 ekor ketam dibelah dua dan cuci bersih kemudian toskan
- 5 ekor udang sederhana besar
- 5 ekor sotong putih dibersihkan dan potong bulat
- 4 biji limau nipis - ambil jusnya
- 3 batang jagung muda dihiris menyerong
- 1/2 batang carrot di hiris bulat
- 1 genggam cendawan tiram
- 3 helai daun limau purut
- 2 ulas bawang putih - hiris halus
- 2 sdb pes tom yum putih
- 2 camca besar sos ikan
- 10 biji chili padi thai merah - dititik
- 1 batang serai - ditik
- 1 biji bawang besar - belah 6
- 1/2 inci lengkuas - dititik
- 1/2 inci halia - dititik
- 1/2 cawan santan
- gula dan garam secukup rasa
- air secukupnya
- 1 biji tomato - belah 6
Cara Membuat
Tomyam Putih
- Panaskan minyak kemudian tumis bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan semua bahan seafood ketam udang dan sotong
- Masukan air secukupnya kemudian masukan halia, pes tom yum , bawang besar, serai, lengkuas, lobak merah, dan cili padi thai. biarkan hingga air mendidih dan semua bahan agak lembut.
- Perasakan dengan gula dan garam secukupnya, kemudian masukan sos ikan bersama santan dan saleri kemudian kacau rata. renihkan sambil dikacau agar bumbu masak dengan sempurna.
- Akhir sekali, masukan juslimau kasturi, tomato, jagung muda, jus limau kasturi, dan cendawan. masak sekejap sambil dikacau rata. dan bila sudah masak boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi panas-panas.
No comments:
Post a Comment