Tak tahu kenapa sejak akhir-akhir ini malas betul nak update blog. Banyak resipi terbengkalai and today I'm forcing myself to make this posting
Resipi ini memang boleh dikata lauk favorite orang lama, masak lomak pucuk ubi petai dan tempoyak. Pucuk ubi direbus terlebih dahulu kemudian dimasak bersama tempoyak dan petai. Biasanya lauk ini dimasak pekat-pekat. Ikan masin dan sambal belacan merupakan gandingan mantop lauk ini.
Pucuk Ubi Tempoyak Petai
Bahan-bahan di
HIRIS HALUS
- 3 helai daun kunyit
- 4 batang serai
Bahan-bahan di
TUMBUK
- 20 biji cili api
- 1 1/2 inci kunyit hidup
- 1 genggam ikan bilis
Bahan-bahan lain
- 6 sudu besar tempoyak
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 1 cawan air
- 3 papan petai
- 1 keping asam keping
- garam bukit secukupnya.
Cara membuatnya:
- Rebus sekejap pucuk ubi yang dah di hiris kasar tadi. Toskan.
- Di dalam lesung batu, tumbuk cili api dan kunyit hidup hingga hancur. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk kasar. Masukkan ke dalam periuk.
- Tumbuk kasar serai yang di hiris halus tadi juga dan masukkan ke dalam periuk.
- Masukkan santan, tempoyak, asam keping, petai, pucuk ubi, dan gaul atas api sederhana.
- Masak hingga mendidih dan masukkan garam.
- Masak ikut kepekatan yang dikehendaki.
Notes
No comments:
Post a Comment